SRPSKI LAKŠI OD MATEMATIKE: Đaci osmog razreda završili probu malu mature (FOTO)

Lj.B.

10. 04. 2021. u 17:26

TEST iz srpskog jezika nije bio težak, a ni pitanja iz kombinovag testa nisu nas mnogo namučila.

СРПСКИ ЛАКШИ ОД МАТЕМАТИКЕ: Ђаци осмог разреда завршили пробу малу матуре (ФОТО)

Foto: Tanjug/ R: Prelić

Na kombinovanom testu na kome se polažu fizika, hemija bilogija, istorija i geografija, Zoja kaže da je  lako uradila zadatke iz fizike,  a nisu joj bila teška ni ona iz ostala četiri predmeta. Ona ističe da su iz hemije bila zastupljena pitanja koja se odnose na alkohole, a iz biologije na ljude,  biljke i životinje.

Ni za Vukašina Vučkovića iz OŠ „Bora Stanković“ testovi na probnoj maloj maturi nisu bili teški.

-Iz književnosti je trebalo da povežemo pisca i delo, da odredimo da li je tekst lirika, epika ili drama... gramatika nije bila teška. U pitanjima iz geografije bili su zastupljeni pojmovi iz Srbije,  a ona iz istorije odnosila su se na Prvi svetski rat, iz fizike je bilo gradivo iz sedmog razreda – kaže Vukašin.

Pitanja su, kažu, bila usklađena sa onim što su učili – bilo u školi ili putem onlajn nastave.

Inače, probni  testovi se ne ocenjuju, a ovi đaci ističu da će ima proba male mature poslužiti da vide gde im gradivo „škripi“ kako bi se to popravili do male mature koja će  biti odžana 23, 24. i 25. juna.

I Zoja i Vukašin maneravaju da upišu gimnaziju.

Foto: Tanjug/ R: Prelić

Rangiranje učenika prilikom upisa u srednju školu vrši se na osnovu bodova ostvarenih tokom školovanja I to je maksimum 60 i na osnovu bodova osvojenih na maloj maturi, što je maksimalno 40.

Probni završni ispit održan je uz sve mere zdravstvene zaštite, maske su bile obavezne, a u učionicama je moglo da bude najviše 15 đaka.

- Probni završni ispit je idealna prilika da svi vidimio kakve su procedure, način polaganja koliko su naučili u pogledu prilagođavanja oklonostima na koje nas je pandemija naterala  –rekao je ministar prosvete Branko Ružić koji je obišao učenike osmog razreda u OŠ “Josif Pančić”. - Vlada Srbije je od prethodne školske godine pristupila digitalizaciji procesa završnog ispita čime je proces postao transparentniji. Proces pripreme, štampanja I pregledanja završnog ispita ove godine biće dodatno unapređen.

Foto: Tanjug/ R: Prelić

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!