ĐERLEK O VAKCINACIJI: Oslanjaćemo se na sopstvene snage i autoritet državnog vrha kao i do sada

Tanjug

24. 03. 2021. u 19:53

DRŽAVNI sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je danas da Srbija ima odličnu strategiju imunizacije protiv virusa korona i da će se u nabavci vakcina i dalje oslanjati na sopstvene snage i autoritet državnog vrha.

ЂЕРЛЕК О ВАКЦИНАЦИЈИ: Ослањаћемо се на сопствене снаге и ауторитет државног врха  као и до сада

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Povodom odluke Evropske komisije da na listu zemalja za autorizaciju izvoza vakcina uvrsti i zemlje Zapadnog Balkana, Đerlek, predsednik Nacionalnog koordinacionog tima za imunizaciju, kaže da je naša zemlja i do sada nabavljala vakcine zahvaljući bilateralnim ili trilateralnim ugovorima i ličnim kontaktima predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

- Mi smo od samog početka brinuli sami o sebi. Imunizacija u Srbiji sprovodi se od 24.decembra prošle godine, pre EU, zahvaljujući autoritetu i ličnim konaktima predsednika Srbije, bez takvih prijateljskih veza mnogo bismo kasnili u imunizaciji - rekao je Đerlek za Tanjug.

Podsetio je da je Srbija poručila 14 miliona vakcina, kao i da je najavljeno da će iz Kovaks programa u aprilu stići oko 300.000 doza AstraZeneke.

- Bio bih zadovoljan da stigne i 100.000 doza. Očekujemo da Kovaks program ispoštuje minimum dogovora koji smo potpisali, rer smo dali ogroman novac za ispitivanje vakcina i unapred platili određene količine - kazao je Đerlek.

Istakao je da je Srbija u vakcinaciji daleko odmakla u odnosu na ostale zemlje regiona i da je pokazala veliku solidarnost isporučujući i drugima određene količine vakcina.

- Planiramo izgradnju dve fabrike za proizvodnju vakcina u našoj zemlji sa stranim partnerima, jer je u opšto, globalnoj krizi sa vakcinama, bolje ići na varijantu da imamo sopstvenu proizvodnju nego da zavisimo od drugih - naveo je Đerlek.

Evropska komisija izmenila je uredbu o autorizaciji izvoza kovid-19 vakcina proizvedenih na teritoriji EU kojom su sada obuhvaćene praktično sve treće zemlje, uključujući i Srbiju.

Srbija je zajedno sa zemljama EU susedstva i zemljama iz Kovaks sistema do sada bila izuzeta od traženja dozvola za uvoz vakcina proizvednih na teritoriji EU.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

STIŽE 13. PENZIJA: Obaveštenje za sve penzionere koji čekove primaju iz Slovačke