PREMINULU BEBU RASTRGLI PSI! Saša Bogdanović spreman da svedoči o nelegalnom groblju novorođenčadi u krugu prokupačke bolnice

V. C. S.

19. 03. 2021. u 10:49

SLUČAJ prokupačke bolnice, u kojoj je lokalno Više javno tužilaštvo otkrilo postojanje neobeleženog groblja preminule novorođenčadi, dobio je i prvog svedoka.

ПРЕМИНУЛУ БЕБУ РАСТРГЛИ ПСИ! Саша Богдановић спреман да сведочи о нелегалном гробљу новорођенчади у кругу прокупачке болнице

Bolnica u Prokuplju / Foto Printskrin

Saša Bogdanović (45), iz Novog Sela, kod Niša, spreman je da potvrdi kako su mu prerano rođenu bebu, 1999. godine, na đubrištu ove bolnice rastrgli psi!

- U to vreme supruga i ja živeli smo u selu Devča. Tek je počelo bombardovanje, kada sam ženu poveo na kontrolu. Bila je u šestom mesecu trudnoće i lekarka je pominjala da će joj stavljati serklaž, međutim, nisu. Posle nedelju dana ženi je počeo porođaj. U bolnici je rodila živog dečaka, ali je brzo umro - priča nam Bogdanović.

Pošto im je to bilo prvo dete, oboje su bili očajni. Supruga je plakala i njega su pustili da je uteši, kada je čuo medicinsku sestru kroz hodnik.

- Vikala je: "Neka neko od bolničara dođe! Ova žena što se sad porodila, psi joj razvlače bebu po đubrištu, rasterajte to!" Izleteo sam psujući, pojurio ka dvorištu, ali mi je bolničar preprečio put. Ponavljao je da ne treba to da gledam i da se vratim nazad - priča Saša Bogdanović.

Iz bolnice je otišao pravo u policiju. Saslušali su ga, rekli da je pitanje ko će preživeti bombardovanje i poslali ga kući. Nisu mu uzeli čak ni podatke. Vratio se u bolnicu i tražio da vidi dete, ali su ga izbacili. Za to što se desilo niko nikada nije odgovarao.

Saša Bogdanović

Krivičnu prijavu protiv nadležnih u prokupačkoj bolnici zbog postojanja nelegalnog i neobeleženog groblja novorođenčadi u krugu bolnice podnelo je Tužilaštvu Udruženje "Za istinu i pravdu o bebama". A kakva je procedura kada dete premine na porođaju objasnili su nam u JKP "Pogrebne usluge" Beograd.

- Preuzimanje mrtvorođenih beba iz zdravstvenih ustanova obavljamo jednom nedeljno, uz zapisnik, sa podacima o bebama i pratećom dokumentacijom koju izdaje bolnica. Sahranjivanje se vrši na groblju Orlovača u parceli posebne namene. Postupak sahranjivanja ili kremiranja posmrtnih ostataka živorođenih pa preminulih beba je isti kao i za odrasla lica, sa neophodnom dokumentacijom - objašnjavaju u ovom JKP.

Zdravstvena ustanova prijavi smrt bebe, a potom se vrši obdukcija. Uz prisustvo jednog od roditelja upisuje se u matičnu knjigu umrlih. Preminule bebe roditelji mogu sahraniti u posebno grobno mesto na pripadajućem groblju prema prebivalištu, kao i u porodični grob ili grobnicu. Međutim, oni se, kažu u "Pogrebnim uslugama", mahom odlučuju za kremaciju, sa polaganjem ostataka u parcelu posebne namene na groblju Lešće (Bebi vrt).

NEKE PORODICE PREUZIMAJU TELA

VIŠE od polovine roditelja odlučuje se da preuzme i sahrani svoju preminulu novorođenčad. U okviru parcele posebne namene u "Bebi vrtu", neki roditelji postavljaju manja obeležja sa imenima i prezimenima preminulih beba.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)