NAŠLI GROBLJE NOVOROĐENČADI: Više javno tužilaštvo u Prokuplju potvrdilo postojanje neobeležene grobnice u krugu Opšte bolnice

V. C. S.

16. 03. 2021. u 09:18

U KRUGU Opšte bolnice u Prokuplju i pored njega, u tzv. Borovnjaku, nalazi se neobeleženo groblje beba koje su umrle na rođenju.

НАШЛИ ГРОБЉЕ НОВОРОЂЕНЧАДИ: Више јавно тужилаштво у Прокупљу потврдило постојање необележене гробнице у кругу Опште болнице

Radiša Pavlović i nezadovoljni roditelji

Ovo je navedeno u rešenju koje je Više javno tužilaštvo u ovom gradu donelo u slučaju Slađane i Branka Stankovića iz Žitorađe. Bračni par je podneo krivičnu prijavu zbog sumnje da im je beba nestala iz porodilišta 1981. godine i to su potkrepili protivrečnostima koje stoje u obdukcionom nalazu i medicinskoj dokumentaciji - od datuma i uzroka smrti, do dužine bebe. Tužilaštvo, pošto je saslušalo svedoke, odbilo je njihovu prijavu, ali u obrazloženju konstatuje da posmrtni ostaci dece "u kritičnom periodu nisu sahranjivani na gradskom groblju, već na placu Opšte bolnice". Navodi se i da su ostaci obdukovane dece sahranjivani na parceli pored, na tzv. bolničkom Borovnjaku.

Budući da Skupština opštine Prokuplje nikada nije donela odluku o osnivanju groblja na placu bolnice, niti u Borovnjaku, prema Zakonu o grobljima, ove grobnice tretiraju se kao nelegalne. Zbog toga su članovi Komisije za prikupljanje činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta i članovi Udruženja "Za istinu i pravdu o bebama", Radiša Pavlović i Milanka Momčilović, podneli krivične prijave. Oni su sa bračnim parom Stanković i još nekim roditeljima obišli Opštu bolnicu u Prokuplju, ali ih niko nije primio.

Na snimku koji su načinili ne postoji nijedno mesto na kom su obeležene bilo kakve grobnice, ali postoje zatravnjeni delovi i u okviru kruga bolnice i pokraj njega.

- Predlažemo da se istraže sve činjenice u vezi sa postojanjem ova dva ilegalna groblja, odnosno masovnih grobnica, koje pominje Više tužilaštvo, da se ekshumiraju i identifikuju posmrtni ostaci beba i da se sahrane u skladu sa Zakonom, kao i da se protiv odgovornih pokrene istraga - navodi se u podnetoj krivičnoj prijavi.

U BOLNICI MUK

NADLEŽNI u Opštoj bolnici u Prokuplju nisu mogli u ponedeljak da nam kažu ništa o ovim grobljima. Krivična prijava podneta je Višem javnom tužilaštvu u Prokuplju i Apelacionom u Nišu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu