EKSKLUZIVNO! "Novosti" u Karadžićevom kabinetu: Ratni štab iz kojeg se krenulo za Dejton!

Srđan Mišljenović

14. 03. 2021. u 10:00 >> 10:55

ISTORIJSKI dragulj, za sva pokolenja srpskog naroda, smešten je među zidovima "Famosa", nekadašnjeg giganta, na Palama. Stoji nedirnut već 25 godina, gotovo zaboravljen. Baš tu, u Upravnoj zgradi firme "Koran", poslednji je kabinet dr Radovana Karadžića, prvog predsednika Republike Srpske. Tu je od 1994. do 1996. vodio Srpsku prema međunarodnom priznavanju.

ЕКСКЛУЗИВНО! Новости у Караџићевом кабинету: Ратни штаб из којег се кренуло за Дејтон!

Radni sto Radovana Karadžića / Foto S. Mišljenović

Ekipa "Novosti" je prva posetila ovaj objekat. Kabinet se nalazi na prvom spratu zgrade. Odmah po ulasku u oči upada slika Belog anđela na zidu iznad stola gde je sedeo Radovan. Prašina na stolovima je stara koliko i vreme od kada je Karadžić napustio kabinet.

Crni teški stolovi samo doprinose mistici kojom odiše ovaj prostor.

U sali do Radovanove ogroman je sto gde su održavani sastanci najužeg rukovodstva RS i odlučivano s kojim će zahtevima delegacija RS krenuti put Dejtona.

U ćošku sale veliki sef. Neko je očito pokušao da ga obije. Valjda su "stručnjaci" koji su ga brenerom obijali očekivali veliki plen, ali su se razočarali kad su videli samo knjige.

Pred polazak za Ameriku održan je sastanak za ovim stolom / Foto S. Mišljenović

Upravo u ovim prostorijama su skovani zahtevi za Dejtonski sporazum i, praktično, udaren pečat na stvaranje Republike Srpske. Iz ovog kabineta krenulo se krajem septembra 1995. na put prema bazi Rajt-Peterson kod Dejtona, u američkoj državi Ohajo.

- Održali smo nekoliko važnih sastanaka pred polazak u Dejton. Poslednji na tu temu uveče, pred sam polazak za Beograd. Izašli smo iz kabineta predsednika Karadžića u "Famosu" oko 18 sati i krenuli put Beograda, odakle smo sutra rano ujutro leteli za Dejton - priseća se, za "Novosti", profesor na Pravnom fakultetu u Istočnom Sarajevu Radomir Lukić, tada najmlađi član delegacije RS na pregovorima u Dejtonu. - Na poslednjem sastanku pre odlaska u Dejton bili su Radovan, Momčilo, Biljana, Nikola, Buha... Izašli smo iz kabineta, seli u automobile, i otišli u Beograd. Radovan je ostao.

Do prelaska u kabinet u fabričkom krugu "Famosa", kabinet Karadžića se nalazio u depadansu hotela "Panorama" na Palama, u kojem je sednice održala i Vlada Kraljevine Jugoslavije 1941. godine. Te prostorije bile su neuslovne, nedovoljne površine i broja prostorija za aktivnosti predsednika Republike Srpske i njegovog kabineta.

U PLANU SREĐIVANjE

KAKO saznajemo, priprema se sređivanje poslednjeg kabineta Radovana Karadžića. Ovo je za "Novosti" potvrdio Nedeljko Elek, počasni konzul Belorusije u BiH, jer će zgrada u kojoj se nalazi kabinet biti i konzulat Republike Belorusije u BiH.

- Planiramo da kabinet predsednika Karadžića dovedemo u red. Nikakve velike radove nećemo izvoditi. Namera je da ostane kakav je i bio uz, naravno, čišćenje i sređivanje. Plan je da se to sve završi do kraja godine i da kabinet bude dostupan svima koji žele da vide gde je dve godine radio prvi predsednik RS - pojašnjava Elek.

- Karadžić je u kabinet u "Famosu" došao negde pred kraj 1994. godine, i tu je bio sve do povlačenja iz javnosti i sa mesta predsednika Srpske - ističe prof. Lukić.

Prisustvovao je, kaže, u tom kabinetu sastancima koji su se odnosili na mirovne pregovore...

Ulaz u kabinet Radovana Karadžića / Foto S. Mišljenović

- Bili su to sastanci koje je predsednik Karadžić vodio umešno, strpljivo, taktično. Veoma retko bi bivao nešto formalniji i oštriji. Znao je da čuje svakog od prisutnih, nije bio ni isključiv, ni agresivan. Znao je i da veoma taktično izrazi drugačije mišljenje. Vodeći uvek računa o ličnosti sagovornika. Brojni od njih počinjali su relativno kasno i trajali do duboko u noć - seća se profesor Lukić.

Jedan od najbližih Radovanovih saradnika svih ratnih godina bio je Milovan Cicko Bjelica, aktuelni načelnik opštine Sokolac i visoki funkcioner SDS. U ratu je imao nekoliko funkcija. Između ostalih bio je i član Glavnog odbora SDS i predsednik opštine Srpsko Sarajevo.

- Često sam dolazio u kabinet Radovana u "Famosu". Lično sam dovodio političare iz Srbije, Crne Gore i Srpske koji su dolazili kod Radovana na razgovore - priseća se Bjelica.

U sefu su se nalazile - knjige / Foto S. Mišljenović

Posebno se seća teških vremena kada su bili nešto lošiji odnosi između Srbije i Republike Srpske.

- U više navrata je dolazio i patrijarh Pavle, tadašnji poglavar SPC. Obišao bi mitropolita Nikolaja na Sokocu pa bi dolazili zajedno kod Radovana.

Bjelica kaže da mu je u sećanju ostao sastanak u kabinetu i reči koje mu je uputio Karadžić jedne večeri dok su pravili plan za pregovore u Dejtonu.

- Samo da mi je dočekati da na Si-En-Enu vidim kartu BiH gde je linija razgraničenja između Republike Srpske i Federacije BiH. Pa nek samo bude jedan dan. To će biti značajno za srpski narod! - rekao je Karadžić tada, a Bjelica nam prenosi.

Bjelica se priseća teških dana posle potpisivanja "Dejtona" kada su Srbi počeli da napuštaju vekovna ognjišta u delovima Sarajeva koji su pripali Federaciji. Počeli su da iskopavaju grobove svojih predaka i prenose u Srpsku.

- Radovan mi je tada naredio da se na Sokocu obezbedi mesto za groblje... Bio je veoma potresen zbog svega toga. Obezbedili smo lokaciju. Danas to groblje nosi naziv "Mali Zejtilnik" - kaže Bjelica.

On priča i da su mnogi razgovori u kabinetu kod Radovana trajali dugo u noć i nije bilo teme koja se nije otvarala.

- U Hagu, kad sam svedočio u korist predsednika Karadžića, tužilaštvo je puštalo prisluškivane razgovore koje smo vodili oko kabineta. Nije bilo ništa konkretno, taj kabinet je očito bio stalna meta neprijatelja!

Na prvom spratu ove zgrade na Palama nalazi se Karadžićev kabinet / Foto S. Mišljenović

HAPŠENjE I MUČENjE

MILOVAN Cicko Bjelica je optužen od OHR da je krio Radovana i obezbeđivao sredstva dok je bio u bekstvu. Uhapšen je 2004. godine i prebačen u NATO bazu u Tuzli. Tamo je 60 dana ispitivan i, kako kaže, psihološki mučen da prizna gde je Karadžić.

- Muzika 24 sata u kontejneru. Neonska svetla stalno. Samo da priznam gde je Radovan - priseća se Bjelica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RED SUNCA, PA RED KIŠE: Evo kakvo nas vreme očekuje danas