SRBIJA APSOLUTNI LIDER: Amerikanci napravili analizu o koroni, naša zemlja najbolja u regionu, a BiH najgora po broju umrlih!

Tanjug

09. 03. 2021. u 18:52

BOSNA i Hercegovina je ubedljivo najlošija u regionu kada je reč o smrtnosti usled korona virusa.

СРБИЈА АПСОЛУТНИ ЛИДЕР: Американци направили анализу о корони, наша земља најбоља у региону, а БиХ најгора по броју умрлих!

Foto S. Mišljenović

To je podatak američkog Univerziteta “Džon Hopkins” preneo je sarajevski Avaz, koji Srbiju ponovo ističe kao "apsolutnog lidera" sa samo 0,93 odsto.

BiH je, navodi se, na neslavnom 49. mesto (od 215 država) u svetu prema ukupnom broju smrtnih slučajeva. Samo u protekla 24 sata u BiH je umrlo 48 pacijenata, a ukupno od početka epidemije do danas 5.297 ili 3,86 odsto svih zaraženih.

Avaz piše da je taj postotak kod susednih zemalja niži: U Hrvatskoj 2,27, Sloveniji 1,99 posto, Crnoj Gori 1,35 posto.

Srbija je, navode, ponovo apsolutni lider u regionu sa 0,93 posto, ali to i ne iznenađuje uzimajući u obzir koliko je truda uloženo u nabavku potrebne medicinske opreme, lekova protiv korone i vakcina.

Od BiH, navodi se, bolje rezultate lečenja pacijenata ima i Severna Makedonija sa 2,98 posto, kao i Albanija 1,72 posto.

Prema ovim podacima, piše Avaz, može se zaključiti da BiH najveći problem ima u zdravstvenoj zaštiti, što je direktna posledica nerada vlasti na državnom i na nižim nivoima vlasti.

Jer, ističu ponovo, BiH jedina u regionu nije bila u stanju da nabavi vakcine za svoje građane, a lekari su već ranije upozorili da nemaju pristup lekovima koji se u svetu koriste za lečenje obolelih.

O respiratorima, kažu, ne treba ni govoriti, budući da će svoju presudu u ovoj aferi dati Sud Bosne i Hercegovine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)