OVO JE MONAH KOJI ĆE IZVUĆI IME NOVOG PATRIJARHA: Otac Matej je poznat kao veliki duhovnik, iz jevanđelja će izvući koverat (FOTO)

Novosti online

18. 02. 2021. u 13:06

SVETI arhijerejski Sabor SPC na kome će biti izabran novi patrijarh SPC, 46. po redu, održava se danas u kripti Hrama svetog Save.

ОВО ЈЕ МОНАХ КОЈИ ЋЕ ИЗВУЋИ ИМЕ НОВОГ ПАТРИЈАРХА: Отац Матеј је познат као велики духовник, из јеванђеља ће извући коверат (ФОТО)

Foto: Tanjug/Nikola Anđić

Srpska pravoslavna crkva je donela odluku da monah koji će apostolskim žrebom birati patrijarha bude arhimandrit Matej Ristanović iz manastira Sisojevac.

Foto: Tanjug/Nikola Anđić

Kandidati za patrijarha mogu biti svaki od 30 arhijereja naše crkve sa najmanje pet godina eparhijske službe, a pravo da glasa ima njih 39, koliko Sabor broji članova. Prisutno je 36 članova.

Foto: Tanjug/Nikola Anđić

Po proceduri prvo arhijereji biraju između sebe sve dok ne izaberu tri kandidata, a vreme za to nije ograničeno. Uslov za izbor je nadpolovična većina prisutnih vladika. Po izboru tri kandidata njihova imena se stavljaju u jevanđelje iz koga koverat sa imenom izvlači monah iz nekog manastira za koga vlada mišljenje da je veliki duhovnik. To će ovoga puta biti arhimandrit Matej Ristanović.

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a