„NEMA STRAHA OD NOVOG SOJA“ - Dr Ostojić: U „Mišoviću“ na lečenju troje dece

Tanjug

08. 02. 2021. u 10:58

U DEČIJOJ bolnici KBC ''Dragiša Mišović'' na lečenju je troje dece zaražene korona virusom, a kroz tu ustanovu od početka epidemije prošlo je oko 2.200 mališana.

„НЕМА СТРАХА ОД НОВОГ СОЈА“ - Др Остојић: У „Мишовићу“ на лечењу троје деце

Foto: D. Milovanović

Načelnica dečijeg odeljenja u KBC ''Dragiša Mišović'' Olivera Ostojić ističe da je u poslednje vreme mnogo više otpusta nego prijema pacijenata i da ne bi trebalo strepiti od novog soja virusa koji se, prema dosadašnjim istraživanjima, mnogo brže prenosi na decu.

- Ništa se nije menjalo u klincičkim slikama i frekvenciji pacijenata od kada se pojavio novi soj, poslednjih meseci slična je situacija kao na početku pandemije - rekla je Ostojić za TV K1.

Kako je rekla, od 23. marta, kada je primljen prvi pacijent u dečju bolnicu, hospitalizovano je 700 mališana obolelih od kovida, a obavljeno je više od 1.500 pregleda.

Ona je navela da se u početku uglavnom radilo o asimptomatskim slučajevima, a da se kasnije povećavao broj obolele dece, sa blažom do srednje teškom kliničkim slikom.

- Oko 30 do 40 odsto dece imalo je upalu pluća, dok su ostali sa opštim simptomima - kazala je Ostojić.

Dodala je da je oko 1,5 odsto dece imalo postkovid sindrom koji se, kaže, ugalvnom javljao kod dece uzrasta oko 15 -16 godina.

- Dolazili su u teškom opštem stanju, imali visoke temprature 3-4 dana, a imali su pozitivan Igg na korona virus. To je bio znak da su imali blagu infekciju korona virsom četori do šest nedelja ranije - objasnila je Ostojić.

Ona je navela da su ta deca dobro reagovala na intenzivnu terapiju i da su posle sedam do 10 dana lečenja odlazili kući oporavljeni i da za sada nema informacija da imaju bilo kakve posledice od postkovid sindroma.

Dodala je da deca dobijaju terapiju po pedijatrijskim protokolima koji se, kaže, ne razlikuju mnogo od protokola za odrasle.

Ostojić je kazala da deca koja su imala postkovid sindrom nisu imala pridružene bolesti, kao i da kod mališana nije uočena velika koleracija između hroničnih bolesti i kovid infekcije.

Govoreći o potencijalnoj vakcinaciji mlađih od 18 godina, Ostojić je kazala da su potrebna opsežna istraživanja da bi deca ušla u protokol davanja vakcine i naglasila da za sada ne postoje takve preporuke.

- Kada je u pitanju, na primer, vakcina protiv gripa, ona je bila preporučena hroničnim pacijentima ili deci sa teškim oblicima bolesti, a u ovom trenutku se ne razmatra vakcinacija dece protiv korona virusa, jer se ona za sada dobro drže - rekla je Ostojić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SVE ZA UREDNO DVORIŠTE, A I ČISTA KOLA: Pratimo ritam proleća