TREĆINA UMRLIH OD KOVIDA SU DIJABETIČARI: Poražavajući rezultati o vezi korona infekcije i šećerne bolesti

B. RADIVOJEVIĆ

05. 02. 2021. u 12:24

NAJNOVIJI podaci o ishodu kovid-19 infekcije potvrdili su tezu sa početka pandemije da ovo oboljenje kod osoba sa dijabetesom, može da ima teži tok, i veću smrtnost.

ТРЕЋИНА УМРЛИХ ОД КОВИДА СУ ДИЈАБЕТИЧАРИ: Поражавајући резултати о вези корона инфекције и шећерне болести

Foto: Depositphotos

Evidencija iz Italije pokazuje da je 35,5 odsto pacijenata koji su preminuli od kovid-19 imalo dijabetes. U SAD je 32 odsto pacijenata primljenih na intenzivnu negu imalo šećernu bolest, dok je u Kini 22 odsto pacijenata koji su preminuli imalo hronično povišen šećer u krvi. U Velikoj Britaniji 33 odsto svih smrtnih ishoda kod hospitalizovanih pacijenata sa kovid-19 bilo je povezano sa dijabetesom.

Tako se došlo do poražavajućeg zaključka da gotovo trećinu umrlih od kovid -19 čine dijabetičari.

Još od samog početka pandemije, osobe obolele od dijabetesa su označene kao vrlo rizična grupa za razvoj teških formi infekcije, naročito ukoliko im je nivo šećera u krvi loše regulisan, ali i ako imaju pridružene bolesti, poput kardiovaskularnih i bubrežnih oboljenja. Oni nemaju veću verovatnoću da dobiju kovid nego opšta populacija, ali kod njih korona virus može izazvati teže simptome i komplikacije.Sa druge strane, osobe koje nemaju komplikacije i čiji je nivo šećera u krvi dobro regulisan, nemaju veći rizik od razvoja težih oblika kovid od opšte populacije.

Postoji i značajna veza između dijabetesa i povećane smrtnosti, a dva puta je češće ozbiljno oboljenje od kovid infekcije kod bolesnika sa dijabetesom, u poređenju sa asimptomatskim bolesnicima.

Aktuelna pandemija u kojoj su dijabetičari posebno ugroženi, dodatni je alarm da je primena modernog pristupa terapiji dijabetesa važnija nego ikada pre.

-Dijabetes je kompleksna, ozbiljna i opasna bolest. Ne boli i ljudi zato upadaju u tu "zamku" i zanemaruju terapiju i zdrav stil života koji je važan kod dijabetesa tipa 2. Na sve to utiče i kompleksnost terapije, jer oboleli od dijabetesa tip 2 često imaju i bolesti srca, pridružene su i druge bolesti, pa osoba dnevno mora da popije par tableta, a odavno se u Evropi koriste savremeni lekovi gde praktično jedna tableta može da zameni tri, četiri, da dobro reguliše šećer, smanji krvni pritisak i spreči komplikacije. I zato kada govorimo o terapiji kod dijabetesa tip 2, definitivno je da kaskamo kada je u pitanju inovativna terapija, koja se već šest godina koristi širom Evrope. Ali, obradovala najava direktorke RFZO-a da će u najskorije vreme staviti savremene lekove za dijabetes na pozitivnu listu - kaže Aleksandar Opačić, predsednik Dijabetološkog saveza Srbije.

Posmatrajući iz ugla endokrinologa kako se na zdravlje osoba obolelih od dijabetesa odražava upotreba inovativnih lekova, prof. dr Teodora Beljić Živković, endokrinolog i direktorka Klinike za interne bolesti KBC Zvezdara, kaže da se novi lekovima iz grupe SGLT2 inhibitora, mogu uvesti u terapiju u momentu dijagnoze, ali i nakon 10 i više godina trajanja dijabetesa.


STRADAJU SRCE I BUBREZI

Nekotrolisan šećer u krvi dovodi do slabljenja drugih organa, pre svega srca i bubrega.Istraživanja su pokazala da inovativni lekovi za dijabetes tipa 2 dodatno smanjuju rizik od srčane slabosti i infarkta.

-Praktično, skoro svi bolesnici sa dijabetesom imaju i kardiološke poremećaje, a primetili smo da primena savremenih oralnih dijabetika smanjuje komplikacije, kakva je pad nivoa glukoze ispod željenog nivoa, ali i smanjuje kardiološke komplikacije, jer imaju pozitivni efekat na regulaciju arterijskog pritiska-objašnjava prof. dr Siniša Pavlović, kardiolog Kliničkog centra Srbije.

Prof. dr Radomir Naumović, nefrolog i načelnik Klinike za nefrologiju KBC Zvezdara, objašnjava da novi lekovi direktno usporavaju progresiju hronične bolesti bubrega, koje je čest pratuilac dijabetesa, i započinjanje lečenja ovih bolesnika dijalizama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!