SAPLITALI SE NA AKCENTIMA: Šta je srednjoškolce najviše mučilo na probi velike mature, polagali srpski jezik

LJ. Begenišić

29. 10. 2020. u 06:34

NARODNA pesma "Banović Strahinja" i akcenti namučili su đake trećeg razreda gimnazija i srednjih stručnih škola na ispitu iz srpskog jezika koji je juče polagan u okviru pilot-projekta državne mature. Danas je provera znanja iz matematike, a sutra se u gimnazijama polaže test iz opšteobrazovnih, a u stručnim školama test iz stručnih predmeta.

САПЛИТАЛИ СЕ НА АКЦЕНТИМА: Шта је средњошколце највише мучило на проби велике матуре, полагали српски језик

Proba državne mature

Đacima Prve ekonomske škole u Beogradu teško je bilo i pitanje koje se odnosilo na Balzakovo delo "Čiča Gorio".

- Tu lektiru smo radili u drugom razredu za vreme onljan nastave i obrađivali smo samo jedan odlomak, a na testu nam je bio sasvim drugi deo - kaže učenica Prve ekonomske škole Lana Mandić.

NJenu drugaricu Leu Angelovski namučili su akcenti, jer su ovu oblast radili samo u osnovnoj školi, ali ne i u srednjoj, pa su ih uglavnom, zaboravili. Među težima bilo je i pitanje koje se odnosilo na glasovne promene.

Adrijan Dauti iz iste ove škole navodi da mu je teška bila analiza književnog dela, te da su pitanja iz književnosti bila teža nego iz gramatike.

Za učenike trećeg razreda Šeste beogradske gimnazije pilot-test državne mature bio je lak.

Dušan Spasojević, učenik ove gimnazije, kaže nam da pitanje o Banović Strahinji skoro niko nije uradio, ali da ostala pitanja iz lektire nisu bila teška, jer su u ovoj gimnaziji u prethodne dve godine sva dela obrađena.

- Bila je data biografija pisca i lako smo pogodili da je reč o Lazi Lazareviću - kaže ovaj gimnazijalac. - Kod nas se generalno više radi književnost nego gramatika, pa je tako većina nas pogrešila na pitanju gde se tražilo da se navedu glasovne promene i na akcentima.

I budući ekonomski tehničari i gimnazijalci tvrde da bi, da je ovo bio pravi test, sigurno položili. Jer, kako kažu, za ovaj ispit niko se nije spremao, a opet su zadovoljni kakao su ga uradili.

- Za dva dana spremanja gradiva uradili bismo verovatno sva pitanja - kaže Dušan Spasojević.

Učenici su zadovoljani organizacijom, a na kraju ispita popunjavali su anketu u kojoj su odgovarali na pitanja u vezi sa testom.

Inače, cilj probe državne mature je da se proveri kvalitet zadataka i deo procedura koje se sprovode u školama u toku mature, kao i da se na vreme uoče i otklone eventualni propusti, nedostaci, te da se učenici naviknu na testiranje ovog tipa.

Test je imao 20 pitanja koja su rađena prema planu i programu za prvi i drugi razred. U testiranju učestvuje 101 škola - 50 gimnazija, 38 srednjih stručnih škola, tri umetničke i 10 srednjih trogodišnjih škola. Ne učestvuju svi učenici trećeg razreda, već najviše dva odeljenja iz izabranih škola, a u Šestoj beogradskoj gimnaziji, na primer, odabrani su najbolje i najslabije odeljenje trećeg razreda.

MERE ZAŠTITE

PILOT-ispit državne mature odvijao se uz poštovanje zdravstvenih preporuka, pa su tako maske za učenike i za dežurne nastavnike bile obavezne. U učionicama je bilo najviše 12 đaka, a samo u onim većim bilo ih je 15 plus dežurni nastavnik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

OKANOVIĆ TOKOM RATA ŽIVEO U LAZOVIĆEVOM DOMU: Zbog onoga što je učinio za mene, prvom sinu sam dao ime Danilo