"OGNJU" CILJ DO 50 KILOMETARA: Srbija je među retkim državama koje uspešno rade na usavršavanju dalekometne artiljerije

R. DRAGOVIĆ

15. 10. 2020. u 11:00

U SENCI Ratnog vazduhoplovstva i nabavki aviona, helikoptera i dronova, najveći pomak u modernizaciji kopnenih snaga Vojske Srbije napravljen je u artiljerijskim i raketnim sistemima.

ОГЊУ ЦИЉ ДО 50 КИЛОМЕТАРА: Србија је међу ретким државама које успешно раде на усавршавању далекометне артиљерије

Paljba "ognja" i "morave" na vežbi "Sadejstvo 2020."/ Foto Ministarstvo odbrane

Samo u poslednje tri godine u naoružanje je uvedeno više od 20 različitih vrsta artiljerijskog naoružanja i opreme. Svakako najveći iskorak napravljen je na samohodnom modularnom sistemu "oganj" od koga se očekuje da naredne decenije bude okosnica vatrene podrške jedinicama.

Efektna paljba na nedavno održanoj vežbi "Sadejstvo 2020" na Pešteru iz gotovo svih savremenih oruđa potvrdila je opredeljenje vojnog vrha da digne na noge ovaj segment armije. Uvođenjem u naoružanje samohodne haubice "nora B52", modernizovane guseničke haubice 122 milimetra "gvozdika", digitalizovane i modularne verzije "ognja", kao i višecevnog lansera raketa "morava" Vojska Srbije dobila je na moći, ali i dometu koji sada dostiže - 40 kilometara.

O snazi ovog roda oružanih snaga svedoči i učinak sa Peštera - artiljerijsko-raketna oruđa za svega sedam minuta paljbe na prostor okupiran zamišljenim neprijateljskim snagama površine nekoliko kvadratnih kilometara ispalila su čak 500 projektila ili oko 20 tona razornog čelika.

TENK M-84

ARMIJE iz regiona posebnu pažnju poklanjaju razvoju i modernizaciji artiljerijskog i raketnog naoružanja. NJihova lupa na vežbi "Sadejstvo 2020" bila je usmerena na modernizovani tenk M-84. Ovo borbeno sredstvo nastalo je u predvečerje građanskog rata, a na njemu su radile fabrike iz svih delova tadašnje Jugoslavije.

- Srbija je među svega 10 država u svetu koje imaju mogućnosti da razvijaju ovakve dalekometne artiljerijske sisteme, oruđa, municiju i opremu za upravljanje vatrom - objašnjavaju u Ministarstvu odbrane. - Pripadamo svetskom trendu u domenu povećanja dometa, preciznosti vatre, ali i uvođenju projektila sa projekcijom putanje. To je dobra osnova za brojna druga unapređenja i razvoj novih sistema.

Većina ovih zahteva primenjena je na modularnom sistemu "oganj", koji osim što može da ispaljuje gotovo sve nevođene projektile, ima mogućnost i za punjenje sofisticiranom municijom kakva je raketa "alas".

Ovaj model "ognja", osim što ima novi inercioni navigacioni sistem (INS) i što je dobio brojne digitalne elemente omogućio je daleko veću brzinu upotrebe - od trenutka izdavanja komande do spremnosti za dejstvo, modularnom "Ognju" potrebna su svega tri minuta, dok je njegovoj starijoj verziji bilo potrebno neuporedivo više vremena.

U okviru rada na razvoju oruđa, integrisani su i svi podsistemi za pripremu, izvršenje i upravljanje vođenim raketama. U Vojnotehničkom institutu razvijaju se i rakete "košava 1" i "košava 2", čime će se domet naše raketne artiljerije podići na više od 50 kilometara i one će imati bojeve glave velike razorne moći, sposobne da unište utvrđene ciljeve i značajne stacionarne objekte.

HAUBICA VRAĆENA SA OTPISA

NOVI život je udahnut i samohodnoj haubici 122 milimetra, čija je modernizovana verzija imala javnu premijeru na Pešteru. Ovo sredstvo, kako ističu u Ministarstvu odbrane, skinuto je sa liste za otpis, budući da je odlukom prethodnih vlasti "gvozdika" bila planirana za otpis i sečenje. Artiljerci Vojske Srbije na modernizovanim guseničkim haubicama uvežbavaju takozvanu MRSI paljbu, koja podrazumeva ispaljivanje više projektila iz jednog oruđa, s tim da svi zajedno istovremeno padnu na cilj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

KAKO JE UNIŠTEN NEMAČKI PONOS: Srbin prvi oborio avion u istoriji svetske ratne avijacije