PRETI TREĆI TALAS KORONE: Broj zaraženih skočio, ali je Srbija u najboljoj epidemiološkoj situaciji u odnosu na region

B. RADIVOJEVIĆ

07. 10. 2020. u 07:20

I PORED jučerašnjeg skoka broja inficiranih virusom korona na 120, što je gotovo dva i po puta više nego dan ranije, sa manje od 20 aktivnih slučajeva kovida 19 na 100.000 stanovnika, Srbija je u najboljoj epidemiološkoj situaciji u regionu.

ПРЕТИ ТРЕЋИ ТАЛАС КОРОНЕ: Број заражених скочио, али је Србија у најбољој епидемиолошкој ситуацији у односу на регион

Foto Z. Jovanović

Ali, sa svih strana okružena je žarištima korone, koja bi brzo, ako bi bilo popuštanja protivepidemijskih mera, mogla da se preliju i kod nas.

U takvoj epidemiološkoj situaciji, koja je relativno povoljna, ali nesigurna, još nema razloga za pooštravanje protivepidemijskih mera, ali će članovi Kriznog štaba danas insistirati na još većoj kontroli njihovog poštovanja. Sednica je zakazana za 11 sati, a prva na redu je analiza epidemiološke situacije u zemlji, ali i u regionu.

U čitavom okruženju situacija je znatno teža, pa epidemiolozi zato i traže da se, iako je letnja turistička sezona završena, nastavi sa zdravstvenim nadzorom svih koji se vraćaju iz okolnih zemalja. Rizik od infekcije virusom korona najveći je u Crnoj Gori, koja ima više od 500 aktivnih slučajeva kovida na 100.000 stanovnika, i drži neslavni rekord ne samo u regionu, već i u Evropi. Nešto bolja, ali takođe rizična epidemiološka situacija je i u BiH sa 182 aktivna slučaja infekcije na 100.000 stanovnika, dok recimo Rumunija ima 123,1, Slovenija 101,1, a Hrvatska 68,8.

Skok broja inficiranih u poslednja 24 sata, tokom kojih je testirano 7.076 osoba, još nije zabrinjavajući, i može da bude samo "incident", ali isto tako i da nagovesti dalji trend epidemije. Epidemiolozi nemaju dilemu da nas sa zahlađenjem očekuje i širenje kovida.

SVAKI DRUGI IZ PRESTONICE

NAJVIŠE novoinficiranih koronom je u Beogradu - čak 57 od ukupno 120 pozitivnih. To pokazuje da je gotovo polovina - 47 odsto novozaraženih iz prestonice, dok je dan ranije taj procenat bio još lošiji - 71. U Vranju, Nišu i Kragujevcu registrovano je po sedam novozaraženih. U Novom Sadu četvoro, Prijepolju, Kruševcu i Sremskoj Mitrovici po troje, u Trsteniku dvoje...

U kovid-ambulantama potvrđuju da imaju povećanje broja prvih pregleda sa sumnjom na infekciju virusom korona, ali su ostali epidemiološki parametri još dobri. U bolnicama je 286 obolelih, od kojih 19 na respiratorima, a u poslednja 24 sata imali smo još jedan smrtni slučaj, ukupno 757 žrtava kovida dosad.

Foto N. Skenderija

- Porast broja zaraženih je neminovan i građani treba da se trude da čuvaju trenutne rezultate - kaže epidemiolog Branislav Tiodorović. - Što se tiče ovog i narednog meseca situacija može blago da se pogorša zbog povratka građana sa letovanja, kao i studenata koji se polako useljavaju u studentske domove, a dolaze ne samo iz naše zemlje, već i iz regiona.

Doktor Tiodorović izneo je procenu da treći, pravi pik virusa korona Srbiju može da pogodi tek krajem ove ili početkom sledeće godine, ali da neće biti jak kao drugi.

Doktor Predrag Kon, epidemiolog, ipak smatra da to kada će se dogoditi treći talas zavisi od ponašanja građana.

- Teško je verovati da se taj talas može izbeći. Teoretski to nije nemoguće, ali je veoma teško i podrazumevalo bi da se svih mera striktno svi pridržavaju - rekao je Kon.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)