ELITNA BRIGADA VOJSKE SRBIJE: Kako izgleda i šta su njeni zadaci (FOTO)

Novosti online

23. 09. 2020. u 18:01

PRIPADNICI 72. brigade za specijalne operacije opremljeni su najsavremenijim naoružanjem i vojnom opremom i ni malo ne zaostaju za njihovim kolegama u svetu, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane.

ЕЛИТНА БРИГАДА ВОЈСКЕ СРБИЈЕ: Како изгледа и шта су њени задаци (ФОТО)

Foto: MO Srbije

Oni su u stanju da savladaju najteže prepreke i uvek su na raspolaganju svojoj zemlji, a Ministarstvo podseća da su im odlukom predsednika Srbije od 21. decembra 2019. vraćeni rang brigade i status jedinice.

Na osnovu te odluke je formirana 72. brigada za specijalne operacije kao jedinica neposredno potčinjena načelniku Generalštaba Vojske Srbije.

Nekoliko meseci kasnije, 14. juna 2020. godine, u Spomen-kompleksu „Drugi srpski ustanak“ u Takovu, predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić uručio je 72. brigadi za specijalne operacije ratnu zastavu, kao simbol slobode i časti.

U skladu s najboljim svetskim standardima, oni mogu efikasno da odgovore bezbednosnim izazovima i da realizuju zadatke koji se pred njih postave.

Stalnim ulaganjem u unapređenjem životnog standarda, opremanjem i obukom pripadnika 72. specijalne brigade, pokazano je koliko se ceni i poštuje njihov rad, zalaganje i podnete žrtve u odbrani otadžbine, navodi Ministarstvo odbrane.

Namenjena je i osposobljena za izvođenje specijalnih operacija, diverzantskih, protivdiverzantskih, protivpobunjeničkih i protivterorističkih dejstava, kao i za izviđanje i prikupljanje obaveštajnih podataka u svim uslovima.

Namenjena je i osposobljena za izvođenje specijalnih operacija, diverzantskih, protivdiverzantskih, protivpobunjeničkih i protivterorističkih dejstava, kao i za izviđanje i prikupljanje obaveštajnih podataka u svim uslovima.

Dodaje se da je 72. brigada za specijalne operacije, uz 63. padobransku brigadu, visoko profesionalna, borbeno efikasna i posvećena u izvršavanju svojih zadataka i oduvek je bila najelitnija jedinica naše vojske.

MOTO SPECIJALNIH BRIGADA

„KADA DRUGI NE MOGU I NE SMEJU, SAMO JE JEDNA... 72. KOJA UVEK MOŽE I SME!“ moto je pripadnika 72. brigade za specijalne operacije, dok pripadnici 63. padobranske brigade daju zakletvu jedinici „ZA OTADŽBINU, ZA DRUGA, ZA PUŠKU, ZA VOJNIČKU I RATNIČKU ČAST, PADOBRANCI 63. PADOBRANSKE BRIGADE — RADE!“. Odlukom predsednika Republike Srbije od 21. decembra 2019. godine vraćeni su im rang brigade i status jedinice, odnosno stara imena i status kakav zaslužuju.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

SCENA KOJA SE PREPRIČAVA: Mališan odgovorio TAČNO na Putinovo pitanje, a on ga je ISPRAVIO - nema granica! (VIDEO)