BILO JE MALIŠANA SA NAJTEŽIM POSLEDICAMA KORONE: Dr Dučić iz Tiršove otkriva kroz šta su prolazili poslednjih meseci

Novosti online

19. 09. 2020. u 22:45

OD marta je na Univerzitetskoj dečjoj klinici "Tiršova" obavljeno oko 50.000 pregleda dece i oko 1.000 operacija. Iako nije zvanično bila u kovid sistemu, u ovoj ustanovi lečeni su najteže oboleli mališani od korone.

БИЛО ЈЕ МАЛИШАНА СА НАЈТЕЖИМ ПОСЛЕДИЦАМА КОРОНЕ: Др Дучић из Тиршове открива кроз шта су пролазили последњих месеци

Foto: Printscreen

Kako kaže v.d. direktora UDK "Tiršova" doktor Siniša Dučić, zbrinjavali su sve pacijente čije bi odlaganje pregleda, dijagnostikovanja, kao i operativnog zahvata, moglo da utiče na lošiju prognozu lečenja.

- U najvećem broju slučajeva radilo se o pregledu pacijenata sa hitnim hirurškim stanjima tipa akutnog bola u abdomenu, preloma gornjih i donjih ekstremiteta, posekotina tela, povreda mekih tkiva. Osim toga, primljen je veliki broj pacijenata u novorođenačkom periodu s urođenim anomalijama koji su zahtevali hitno operativno lečenje. Takođe, veliki broj pacijenata s malignim oboljenjma koji su morali biti hitno dijagnostikovani i lečeni. Pored toga, lečena su deca sa neurološkim bolestima, sa gastrointestinalnim smetnjama - ističe dr Dučić.

Koliko ste zbrinuli mališana zaraženih virusom korona i koliko njih je bilo na respiratoru?

- Od početka pandemije lečili smo 10 pacijenata sa kovid infekcijom, četiri pacijenta su imali izuzetno tešku kliničku sliku i bili su jedno vreme na respiratoru. Pored toga, šest pacijenata je imalo tešku kliničku sliku, ali su izlečeni i svi su otpušteni kući. Dva mališana sa hroničnim bolestima su bila zaražena - neurološki pacijent je proveo nekoliko dana na respiratoru, sada je dobro, kao i hematološki pacijent.

Kako se postupa u slučaju kada dete zahteva hitnu intervenciju a postoji sumnja na kovid infekciju?

- Svi pacijenti sa temperaturom, kao i svi pacijenti sumnjivi na kovid upućuju se u deo klinike koji je izolovan za kovid sumnjive pacijente gde ih pregledaju lekari koji imaju kompletnu epidemiološku zaštitnu opremu. Pacijenti koji zahtevaju prijem na kliniku a postoji sumnja da su kovid pozitivni primaju se u poseban deo klinike, gde ih neguju sestre i lekari sa kompletnom zaštitnom opremom. Nakon testiranja, kada se utvrdi da nisu pozitivni, prebacuju se na odeljenje kojem pripadaju.

"Tiršova" je klinika sa najdužom tradicijom u regionu u oblasti pedijatrije i dečje hirurgije - beleži gotovo vek postojanja. Po čemu se izdvajate?

- Mi smo vodeća ustanova za lečenje dece u regionu. Ustanova smo koja se bavi transplantacionom hirurgijom bubrega u dečjem uzrastu, kao i hemodijalizom kod najmlađih pacijenata. Pored toga, odeljenje kardiologije i kardiohirurgije predstavljaju lidere u ovoj oblasti u regionu. Ne mogu da ne pomenem da je tim lekara iz celog sveta na našoj klinici, predvođen prof. Đorđevićem, izvršio transplantaciju materice, kao i transplantaciju testisa. Moram da istaknem da imamo sjajan tim mladih lekara na pedijatriji i hirurgiji koji polako stasaju u odlične lekare i koji će sigurno napraviti veliki iskorak u narednim godinama. Ono što uvek ističem su naše medicinske sestre, koje su izvanredne u oblastima kojima se bave i vrlo sam ponosan na njihov rad i predanost poslu.

Kada se očekuje izgradnja "Tiršove 2"?

- "Tiršova 2" je jedan od najvažnijih projekata srpskog zdravstva. Tim koji vodi prof. dr Zoran Radojičić radi svakodnevno na tome da se naša vizija najbolje dečje medicine pretvori u realnost. Sada se sređuje papirologija za lokaciju i pravi detaljan plan koraka kako bi gradnja počela što pre. Mi dajemo doprinos s naše strane i pripremamo se na promenu koja će uslediti kada u novoj zgradi dobijemo prostor i tehnologiju još bolju od ove koju sada imamo.

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)