ODRŽANA KOMEMORACIJA: Povodom smrti generala Ojdanića

Novosti online

10. 09. 2020. u 17:55

POVODOM smrti generala armije u penziji Dragoljuba Ojdanića, danas je u Domu Garde na Topčideru održan komemorativni skup.

ОДРЖАНА КОМЕМОРАЦИЈА: Поводом смрти генерала Ојданића

Foto: MO Srbije

O životnom putu generala Ojdanića govorio je načelnik Uprave za tradiciju, standard i veterane pukovnik Duško Šljivančanin, koji je podsetio da je tokom svoje vojničke karijere general Ojdanić bio komandant Užičkog korpusa (1992-1993), načelnik štaba Prve armije (1993-1994), komandant Prve armije (1994-1996), kao i da je zamenik načelnika Generalštaba VJ postao 1996. godine, a od 1998. do 2000. godine načelnik Generalštaba VJ, zatim i ministar odbrane SRJ.

- Čitav radni vek, sve svoje znanje, posvetio je vojsci, dao zasigurno nemerljiv doprinos razvoju oružanih snaga i sistemu odbrane, u prilog čemu govore brojne nagrade i priznanja koja su mu dodeljena, među kojima i ona najviša državna i vojna: Orden narodne armije, Orden zasluga za narod, Orden bratstva i jedinstva, Orden za vojne zasluge - istakao je pukovnik Šljivančanin.

Foto: MO Srbije

General Branko Krga

Od generala Ojdanića oprostili su se i generali u penziji Radovan Tomanović, Ljubomir Bajić, Branko Krga i predsednik Skupštine grada Užica Branislav Mitrović.

Simbolično, po želji porodice preminulog generala Ojdanića, na kraju komemorativnog skupa dramska umetnica Ivana Žigon odrecitovala je "Prkosnu pesmu" Dobrice Erića.

Dragoljub Ojdanić rođen je 1941. godine u selu Ravni kod Užica. Vojnu akademiju kopnene vojske smer pešadija završio je 1964. godine, Komandno-štabnu akademiju 1975. godine, a poslediplomske studije ratne veštine završio je 1985. godine, stekavši zvanje magistra.

Službovao je u Sarajevu, Đakovici, Prizrenu, Prištini, Užicu i Beogradu.

Foto: MO Srbije

Za ratne zasluge 1999. godine unapređen je u čin generala armije i odlikovan Ordenom slobode, najvišim vojnim priznanjem, koje se dodeljivalo za izvanredne uspehe u rukovođenju i komandovanju vojnim jedinicama.

Aktivna vojna služba prestala mu je 2000. godine.

Sahrana generala Ojdanića biće u rodnom selu Ravni kod Užica, u nedelju 13. septembra u 14 časova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)