IMATE PROBLEM SA KONCENTRACIJOM: Grickajte - lešnike

"Doktor u kući"

06. 09. 2020. u 18:30

LEŠNICI obiluju hranljivim materijama, a njihov sastav je takav da najviše pogoduju očuvanju zdravlja kardiovaskularnog sistema i sprečavaju pojavu tumora.

ИМАТЕ ПРОБЛЕМ СА КОНЦЕНТРАЦИЈОМ: Грицкајте - лешнике

Foto: Depositphotos

Primera radi, oleinska masna kiselina je jedan od ključnih lekovitih sastojaka lešnika. Ona direktno deluje na smanjenje krvnog pritiska, kao i na prevenciju srčanog i moždanog udara. Još jedno važno svojstvo ove masne kiseline je njeno delovanje na moždanu aktivnost. Naime, istraživanja su pokazala da redovan unos oleinske masne kiseline može znatno da poboljša pamćenje.

Zahvaljujući visokoj količini vitamina E, lešnici su veoma dobri antioksidansi koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, usporavaju znakove starenja i ojačavaju imunitet.

Prema rečima mnogih nutricionista, poželjno je do 30 grama lešnika dnevno, ne više jer su kalorični. Pri tome, lešnik je odlična zamena za masne grickalice, jer pruža dovoljno energije, a ukoliko se unosi u umerenoj količini, ne nabacuje višak kilograma.

MOŽE I ČAJ

OD lešnika može da se napravi i čaj. Dobija se poparivanjem ljuske i ima istaknuto mesto u narodnoj medicini. Od ovog čaja prave se obloge za otvorene rane koje nastaju usled proširenih vena, a pored toga dobar je i kod lečenja hemoroida i urinarnih infekcija.

Šezedeset odsto mase lešnika čini ulje. Ono je veoma cenjeno za negu kože, kako suve i oštećene, tako i one koja je podložnija aknama. Ulje hidrira kožu, pruža joj tonus i pritom pospešuje njenu regeneraciju. Koža ovo ulje veoma dobro upija, jer je bogato nezasićenim masnim kiselinama. Nema masnih tragova. Osim toga, njegovim nanošenjem koža se zateže, što odmah čini da deluje i zdravije i bolje. Ulje lešnika se koristi i kod masnog tipa kože jer čisti pore, a pored toga sprečava da se sebum zadrži, da nastanu akne i druge infekcije.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a