MINISTAR LONČAR: Obezbedićemo građanima ne samo jednu, nego više vakcina protiv korone

Tanjug

28. 08. 2020. u 11:32

POSLE dužeg vremena, u našoj zemlji juče nije bilo preminulih od posledica korona virusa, a ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da je to potvrda da se isplatilo sve što su radili nadležni, zdravstveni radnici, ali i građani koji su se pridržavali propisanih mera.

МИНИСТАР ЛОНЧАР: Обезбедићемо грађанима не само једну, него више вакцина против короне

Tanjug

Gostujući na Pinku, naveo je da je to pokazalo da su mere koje "nisu ništa spektakularne", a podrazumevaju nošenje maske, držanje rastojanja i češću higijenu, dale rezultate.

-Da li smo iskorenili koronu? Nismo, pitanje je da li će to biti za pola godine, godinu...moramo da živimo sa njom, ali ako smo već uspeli da za to nađemo način hajde da koristimo ove mere i maksimalno izvučemo iz toga da funkcionišemo-rekao je Lončar.

Apelovao je na sve građane da sačuvaju i sebe i druge tako što će da nose masku, poštuju fizičku distancu, izbegavaju gužve...

-Da uradimo sve da situaciju stavimo pod kontrolu, da na jesen sprečimo spajanje sezonskog gripa sa virusom korona, a to ćemo učiniti primenom istih ovih mera. Tu imamo i dodatnu pomoć jer će moći da se primi vakcina protiv sezonskog gripa koja se dobro pokazala, a koja će u Srbiji biti od 1. oktobra-rekao je Lončar.

Dodao je da će se verovatno krajem ove ili početkom sledeće godine pojaviti adekvatna i bezbedna i vakcina protiv korona virusa.

-Srbija će uraditi sve da svojim građanima omogući ne samo jednu, nego više vakcina koje prođu sve testove i dobiju dozvolu baš iz razloga da ne bismo imali raznorazne teorije tipa uzeli su od ovog, od onog...ne, pokušaćemo da obezbedimo što više vakcina i onda će naši građani moći da izaberu, ali na prvom mestu sve te vakcine moraće da budu bezbedne i da imamo crno na belo da ne izazivaju ništa loše, a da daju rezultat-istakao je Lončar.

Istakao je da je vakcinacija trenutno jedna od najvažnijih tema u svetu i dodao da velika čast što je Svetska zdravstvena organizacija uputila poziv Srbiji da predsedava konferenciji o imunizaciji, kojoj će prisustvovati ministri iz raznih zemalja.

-Srbija će biti predsedavajuća, a doneće se odluka kako i šta će se raditi sa vakcinacijom do 2030. godine-rekao je Lončar.

Govoreći o "Štark areni", koja je pretvorena u privremenu kovid bolnicu, Lončar je rekao da se tu proširuju kapaciteti kako bi bila spremna za naredni period.

-Jutros sam dobio izveštaj da mi već proširujemo kapacitete u areni, da budemo spremni za zimu...najozbiljnije radimo sa arenom da ona u svakom momentu bude spremna, da li je to jesen, neki novi pik koji može da se desi...-rekao je Lončar.

Govoreći o početku školske godine, naveo je da su Ministarsto prosvete i naši epidemiolozi mnogo radili na tome.

-Mnogo vremena, truda i rada je uloženo da se napravi najbolji mogući model i siguran sam da su maksimalno uradili sve ono što će sprečiti širenje virusa korona. Da li će se on širiti? Da, ne može da se ne širi kad je tu među nama, ali širiće se manje što se više budu poštovale propisane mere-rekao je Lončar.

Naveo je da se uključila i Svetska zdravstvena organizacija i da će od 1. septembra biti redovna komunikacija svih evropskih zemalja sa tom organizacijom na temu polaska u školu, praćenja situacije da li treba još neke mere da se donesu, praćenja situacije na fakultetima i oko vakcinacije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni