DR MITROVIĆ JOVANOVIĆ ZA “NOVOSTI”: Svakodnevno porađamo žene koje imaju koronu

B. RADIVOJEVIĆ

23. 07. 2020. u 11:01 >> 00:15

U OVOM naletu virusa korona, u Ginekološko-akušerskoj klinici "Narodni front", ne prođe dan da lekari ne porode bar jednu trudnicu sa kovidom.

ДР МИТРОВИЋ ЈОВАНОВИЋ ЗА “НОВОСТИ”: Свакодневно порaђамо жене које имају корону

Foto: V. Danilov

To, za "Novosti", potvrđuje profesor dr Ana Mitrović Jovanović, načelnica Dnevne bolnice. Srećom, iskustva ginekologa akušera sa trudnicama inficiranim virusom korona u Srbiji su dosad bila dobra. Ipak, slučaj iz Kliničkog centra Niš, gde je prvo preminula beba, a onda i porodilja, kod koje nije dokazano prisustvo virusa, ali je imala sve simptome kovida, i danima se borila na respiratoru, i kod lekara, kaže prof. Ana Mitrović Jovanović, a još više u porodicama koje čekaju prinovu, stvara zebnju.

Iako je u svetu bilo loših iskustava, stav zauzet na početku pandemije - da trudnice nisu u većem riziku od komplikacija kovida nego ostali, nije modifikovan. Prvi podaci iz istraživanja o uticaju kovida 19 na trudnoću zabrinjavaju, ali se ne mogu smatrati definitivnim, jer je praćen samo mali broj trudnica.

Tako se u istraživanju sprovedenom na Univerzitetu u Ilinoisu došlo do zaključka da je rizik od pobačaja kod trudnica zaraženih koronom šest odsto, jer je od 16 praćenih trudnica 15 rodilo zdrave bebe, dok je jedna imala pobačaj u drugom tromesečju. To bi mogao biti alarmantan podatak s obzirom na to da je inače rizik od pobačaja u drugom tromesečju trudnoće svega jedan odsto. Ali, i naučnici kažu da ovaj zaključak treba prihvatiti sa rezervom, jer je istraživanje po broju obuhvaćenih trudnica toliko malo da se ništa ne može tvrditi sa sigurnošću. Naučnici su još zapazili posle porođaja da su kod svih praćenih trudnoća, iako nijedna žena, sem pozitivnog testa, nije imala nikakve simptome kovida, bile oštećene posteljice. Bebe su, izuzev jedne, rođene u terminu, pa se u takvim okolnostima ne bi očekivalo oštećenje posteljice. Ipak, utisak naučnika je da je virus korona izaziva formiranje krvnih ugrušaka i inače, pa tako i u posteljici. To, zasad, samo opominje da posebnu pažnju treba obratiti pri pregledima trudnica sa kovidom.

- Svakako ovakva istraživanja mogu da ukažu na neke smernice, na šta posebno obratiti pažnju, ali kakav je uticaj infekcije virusom korona na trudnoću tek ćemo videti, jer su dosadašnja istraživanja toliko malog obima da ne mogu da se donose sigurni zaključci - kaže profesorka Mitrović Jovanović. - Mi ovaj virus ne poznajemo, ali izvesno je da se on ponaša drugačije od virusa sa kojima smo dosad imali iskustva. Biće potrebno sigurno još godinu dana, možda i dve, da zaista vidimo šta on radi u razvoju ploda i ishodu trudnoće.

Dosad sa trudnicama pozitivnim na virus korona, osim tragedije Aleksandre Pavlović (27) i njene bebe, prema rečima profesorke Mitrović, nije bilo loših iskustava:

- Sve su pregurale trudnoću i rodile zdrave bebe, ali nažalost sad imamo i prvi smrtni ishod, i novorođenčeta i majke u Nišu. Mi u ovom talasu epidemije imamo neuporedivo više korona-pozitivnih trudnica nego u prethodnom. Najveći broj njih je bez simptoma, ili imaju blagu simptomatologiju i upućuju se na kućno lečenje.

TRUDNICA IZ VRANjA I DALjE UGROŽENA

TRUDNICA iz Vranja (34), kod koje nije potvrđeno prisustvo virusa korona, a koja je u niškom KC hospitalizovana pod sumnjom na ovaj virus, trenutno je stabilno, ali i dalje je životno ugrožena, dok je druga trudnica kod koje je PCR test pozitivan, u dobrom opštem stanjeu, kažu u ovoj upravi.

- Ona je u izolacionom boksu u intenzivnoj nezi Klinike za anesteziju KC Niš, u novoj zgradi. Trenutno je stabilnih vitalnih parametara, ali i dalje u teškom opštem, životno ugrožavajućem stanju, priključena na aparat za veštačku ventilaciju. Lekari različitih specijalnosti, svakodnevno, 24 časa, prate stanje pacijentkinje - ističu u KC Niš.

Za drugu trudnicu, koja je u ranijoj trudnoći i kod koje je potvrđeno prisustvo virusa, kažu da je pod nadzorom lekara, ali stabilno.

- Trudnica iz Kuršumlije, 1994. godište, kod koje je potvrđeno prisustvo virusa korona, hospitalizovana je u stacionarnom delu nove zgrade KC Niš. Trenutno je potpuno stabilna, sa dobrom saturacijom i diše spontano, bez ikakve potpore. (J.Ć.)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

U NEDELJU SNEG: Evo u kojim delovima Srbije će drugog dana vikenda pasti 20 centimetara snežnog pokrivača