KADA SE OČEKUJE PIK EPIDEMIJE: Tiodorović se obratio građanima na RTS i otkrio šta da očekuju

Novosti online

13. 07. 2020. u 20:17

EPIDEMIOLOG Branislav Tiodorović prognozira da ćemo do kraja nedelje, na nivou države, imati pik epidemije.

КАДА СЕ ОЧЕКУЈЕ ПИК ЕПИДЕМИЈЕ: Тиодоровић се обратио грађанима на РТС и открио шта да очекују

Foto: Tanjug/Lola Đorđević

- Ako se ne preduzmu mere i ne pokaže solidarnost, imaćemo održavanje pika umesto blagog pada, ali to ne mora da znači za celu Srbiju - istakao je Tiodorović.

- Ima manjih gradova gde postoji solidan odnos prema zaštitnim merama, tamo se ne mora očekivati pik, već nego blago održavanje i blagi pad broja obolelih - podvlači Tiodorović.

Prema njegovim rečima, imaćemo stiaciju na nivo države koja se od sredine do sredine razlikuje, a u navećim gradovima biće održavanje i pik do kraja nedelje.

Zdravstveni sistem se nalazi u prenapregnutom stanju i zdravstveni radnici koji se žestoko bore imaju problem da izdrže situaciju, ukazao je epidemiolog.

Foto: Tanjug

- Narod je bio pod stalnim socijalnim i psihološkim pritiskom mesecima, a zdravstveni radnici su prenaprgnuti, za sada izvršavaju svoju obavezu ali je u pitanju izdrživost ljudi, a ne samo mašina - ističe Tiodorović.

Leto sa manjom tenzijom

Kaže da se najveći deo stanovništva pridržava mera, ali da treeba shvatiti i ponašanje mladih, ali da se stariji moraju pridržavati mera apsolutno.

Tiodorović kaže da postoji zamor materijala i zamor ljudi da se obećava - biće bolje, a obraćanje na konferencijama za medije ima značaja jer može da se pita šta je dilema.

- Ako budemo mere primenjivali u celini i budemo svi svesni situaciju ćemo staviti pod kontrolu, ali ćemo imati još umrlih i obolelih. Doći ćemo u situaciju da leto prođemo sa manjom tenzijom sa manjim problemom očuvanja zdravlja i da se polako spremamo za jesen - rekao je Tiodorović.

Svaka lokalna zajednica mora da planira i kapacitete, kadrove i metodologiju kako će se suprostavljati ovoj boleti, zaključio je Tiodorović.

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!