KAKO DA BRZO I LAKO USVOJITE ZELENE NAVIKE

Promo

27. 05. 2024. u 10:00

U OČUVANjU životne sredine svaki, čak i mali korak, može da napravi veliku razliku. Upravo zbog toga, važno je da osvestimo koje promene u našoj svakodnevnoj rutini i ponašanju mogu doprineti čistijoj, zdravijoj i zelenijoj životnoj sredini.

КАКО ДА БРЗО И ЛАКО УСВОЈИТЕ ЗЕЛЕНЕ НАВИКЕ

Foto: Promo

Reciklaža predstavlja osnovu zelene transformacije, a razvrstavanje otpada i odvajanje u zasebne, namenske kante i kontejnere je prvi mali korak ka zdravijoj životnoj sredini.

Međutim, da li ste ikada razmišljali o načinima na koje možete ponovo iskoristiti predmete od plastike pre nego što ih odložite u otpad? Postoji mnogo kreativnih načina kako možete ponovo iskoristiti prazne plastične flaše. Uz malo vremena i kreativnosti, plastična flaša može postati saksija za biljke, kutija za olovke, hranilica za ptice ili nešto drugo po vašem izboru.

Ako volite da omiljene napitke ispijate na slamku, opredelite se za papirne slamke za jednokratnu upotrebu, ili metalne, koje se, pored toga što se lako čiste, mogu koristiti više puta. Takođe, zamena plastičnih kesa platnenim cegerima nije samo korisna za kvalitet životne sredine, već su cegeri i praktičniji za odlazak u nabavku, a uz brojne različite boje, dezene i motive mogu postati i lep modni detalj.

Kada razmišljamo o očuvanju životne sredine, moramo imati u vidu da su određeni prirodni resursi, pre svega čista voda, vrlo ograničeni, zbog čega je neophodno da ih sačuvamo i za generacije koje dolaze. Isključivanje vode prilikom pranja zuba je dobar i jednostavan početak, a pored toga, pobrinite se da popravite slavine koje cure. Ukoliko koristite mašinu za pranje sudova, uvek koristite njen pun kapacitet, a u slučaju da sudove perete ručno, potrudite se da to obavite neposredno nakon obroka, kako ne biste trošili veću količinu vode i deterdženta na tvrdokorne mrlje. Ukoliko ste ljubitelj cveća ili imate svoju baštu, imajte u vidu da je tokom toplih dana najbolje zalivati biljke ujutru i uveče, kada je isparavanje najmanje intenzivno, pa do korena dolazi veća količina vode.

Štednja električne energije osim zaštiti životne sredine, doprinosi i stabilnosti elektroenergetskog sistema. Mala promena koju lako možete usvojiti jeste isključivanje nepotrebnog svetla u prostorijama u kojima ne boravite.

Zelena navika čije usvajanje doprinosi i vašem zdravlju jeste vožnja bicikla ili pešačenje umesto vožnje automobilom. Ekološki načini prevoza nisu samo pristupačniji, zdraviji i ekonomski isplativiji, već manje vozila u saobraćaju i niža potrošnja goriva predstavljaju značajan korak ka boljem kvalitetu vazduha i celokupne životne sredine.

Nacionalna kampanja „Sarađuj, ne zagađuj“ sprovodi se u okviru projekta „EU za Zelenu agendu u Srbiji“, koji uz tehničku i finansijsku podršku Evropske unije i u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, sprovodi UNDP u saradnji sa Ambasadom Švedske i Evropskom investicionom bankom (EIB), uz dodatna finansijska sredstva koja su obezbedile vlade Švedske, Švajcarske i Srbije. Cilj kampanje “Sarađuj, ne zagađuj” je podizanje svesti o značaju zelene transformacije i očuvanja životne sredine, uz poziv građanima i poslovnoj zajednici da malim koracima svi zajedno kao društvo doprinesemo stvaranju zdravijeg i zelenijeg okruženja.

Za više informacija posetite: www.saradjujnezagadjuj.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

REVANŠ ALBANCIMA OD GROBARA I DELIJA: Ovo se na EURO 2024 desilo dan nakon što se veličala velika Albanija (FOTO)