U TOKU IZBORNI PROCES U SANU: Konačna lista kandidata za akademike krajem maja

Lj.B.

14. 05. 2024. u 13:57

Srpska akademija nauka i umetnosti nalazi se na polovini izbornog procesa. Do kraja maja odeljenja će sastaviti liste svojih kandidata za redovne, dopisne i inostrane članove, a te predloge usvojiće Predsedništvo akademije 6. juna.

У ТОКУ ИЗБОРНИ ПРОЦЕС У САНУ: Коначна листа кандидата за академике крајем маја

fot: Z.Jovanović

Izborna skupština na kojoj će akademici odlučiti ko će biti novi članovi akademije biće održana 7. novembra.

Ovo je juče rekao generalni sekretar SANU akademik Nebojša Lalić i naveo da će krajem avgusta javnost biti obaveštena o imenima kandidata.

Inače, ove godine održavaju se redovni izbori za članstvo u SANU, a ono što ih do sada karakteriše je veliki broj predloga za članove koji su se "slili" u akademiju od predlagača. Po proceduri, pravo da predlažu nove članove akademije imaju odeljenja, članovi SANU, univerziteti, instituti...

Osim o izborima, akademik Lalić govorio je i o predstojećim aktivnostima akademije. Tako će tokom maja biti održani naučni skupovi iz različitih oblasti od poljoprivrde do medicine, a krajem meseca u planu je skup pod nazivom "Sveta gora između vizantijskog i osmanskog doba i srpsko nasleđe".

Lalić je pomenuo da će 11. juna biti otvorena izložba "Kun: Umetnik - radnik - borac" u Galeriji SANU, u saradnji sa Muzejom savremene umetnosti i Muzejom Jugoslavije.

Lalić je naglasio da je u Galeriji SANU u toku izložba "Uroš Predić: Život posvećen lepoti i umetnosti" koju je do sada posetilo skoro 90.000 ljudi, a uskoro očekuju i 100.000. posetioca, kome će dati spomen-nagradu.

Prema njegovim rečima, zanimljivo je videti i izložbu "Aleksandar Đorđević - Graditelj Beograda" u Galeriji nauke i tehnike SANU, na kojoj posetioci mogu da "prepoznaju neke od ključnih građevina koje je arhitekta ostavio za sobom".

Govoreći o izdavačkoj delatnosti SANU, Lalić je najavio da će ove godine izaći četvrti, poslednji tom iz edicije "Život i stvaralaštvo žena članova Srpskog učenog društva, Srpske kraljevske akademije i SANU".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ GLEDA BRUKU I NE VERUJE: Kakav skandal na Rolan Garosu! Da je Srbin to uradio, već bi leteo kući (VIDEO)