DOVIJAJU SE KAKO DA NE OSUDE GRUHONJIĆA: Etička komisija Filozofskog, posle odugovlačenja, juče napokon zasedala, ali bez odluke

Z. Grumić/Lj. Begenišić

03. 04. 2024. u 10:58

ETIČKA komisija Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu većinom glasova donela je odluku da zahtev Studentskog parlamenta ovog fakulteta da se osudi i najstrože otkazom sankcioniše izjava profesora žurnalistike Dinka Gruhonjića da je "ponosan" što nosi ime ustaškog zločinca Dinka Šakića - ne uzme u razmatranje.

ДОВИЈАЈУ СЕ КАКО ДА НЕ ОСУДЕ ГРУХОЊИЋА: Етичка комисија Филозофског, после одуговлачења, јуче напокон заседала, али без одлуке

Foto: Medija centar Beograd

Komisija je procenila da postoje određeni formalni nedostaci, te da zahtev studenta nije potpun. Student prodekan Nemanja Vujić glasao je na sednici protiv odluke Etičke komisije smatrajući da formalni nedostaci ne menjaju suštinu problema i suštinu zahteva.

Tako je zapravo izostala reakcija na zahtev studenata, koji su akademci bili oročili na 27. mart. Fakultet koji je obijao da se odredi prema ovom zahtevu konačno je juče održala sednicu etičke komisije, i to - bez odluke.

- Studentski parlament će ispuniti sve zahteve Etičke komisije i poslati dopunu - kaže nam student prorektor Damjan Vukanjac. - Smatramo da je ovaj potez komisije protekcija profesora Gruhonjića jer je Etička komisija i uprava Filozofskog fakulteta na čelu sa dekanicom odavno trebalo da se izjasne i osude govor mržnje bez bilo kakvih intervencija studenata, naravno i bez blokade koju smo sproveli i privremeno prekinuli.

I posle očiglednog "odugovlačenja" fakulteta Vukanjac kaže da ipak očekuju pravičnu reakciju etičke komisije:

- Međutim, ako uprava fakulteta na čelu sa dekanicom nastavi da štiti profesora Gruhonjića, studenti će nenajavljeno blokirati fakultet.

Studenti su ranije isticali da prema Gruhonjićevim izjavama treba da se odredi i Etička komisija Univerziteta u Novom Sadu.

Rektor novosadskog univerziteta profesor dr Dejan Madić rekao je juče za "Novosti" da Rektorat, po zakonu i statutu UNS, nije nadležan za utvrđivanje odgovornosti profesora već je to u nadležnosti matičnog fakulteta, pa je stoga dekanica Filozofskog fakulteta Ivana Živančević Sekeruš trebalo da u datom roku, do 27. marta, odgovori na zahteve studenata povodom Gruhonjićevih izjava.

Rektor Madić je, takođe, objasnio da ukoliko Etički odbor Filozofskog fakulteta ne bude rešio pitanje Gruhonjićeve odgovornosti, postoji mogućnost da ono bude upućeno Etičkom odboru Univerziteta kao drugostepenom organu, a potom svoja mišljenja mogu da daju Senat i Savet univerziteta kao i zaštitnik građana i resorni pokrajinski sekretarijat i ministarstvo.

Madić je napomenuo da, povodom Gruhonjićevog govora mržnje, nisu ranije reagovali nadležni državni organi.

- On verovatno neće dobiti otkaz. Ja njemu ne želim ništa loše ali imam samo jednu veliku akademsku brigu, da to govori moj kolega, profesor fakulteta, novinar, koji bi trebalo da uči decu ljubavi, suživotu, pravim vrednostima - rekao je Madić.- Studenti su svojim odlučnim stavom i aktivnošću protiv govora mržnje pokazali ovih dana i svojim profesorima kako se čuvaju akademske i civilizacijske tekovine i vrednosti u našem društvu.

Navodeći nekoliko Gruhonjićevih izjava koje je javnost već čula, Madić je ocenio "da su to tipični primeri govora mržnje, odnosno stavovi kojima njihov autor vređa ne samo većinski narod nego sve ljude u Vojvodini":

- Naši studenti su pokazali da moraju da se bore protiv govora mržnje, jer time štitimo sve nacionalnosti i narodnosti u ovoj našoj bogatoj i lepoj Vojvodini. Kolega Gruhonjić je svojim stavovima namerno anatemisao većinski narod u pokrajini.

Krivična prijava Zavetnika

Više javno tužilaštvo u Beogradu ustupilo je nadležnost i dalje postupanje Višem javnom tužilaštvu u Novom Sadu, krivičnu prijavu Srpske stranke Zavetnici, podnetu 1. aprila protiv profesora Dinka G. i novinarke Ane L.H. zbog krivičnog dela - Izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti. Kako se navodi u saopštenju VJT, ovakva odluka je doneta imajući u vidu da je u oba slučaja prijavljeno krivično delo izvršeno u inostranstvu, u Dubrovniku, u Republici Hrvatskoj, na festivalu "Rebedu", te da je Zakonikom o krivičnom postupku propisano da kada je krivično delo izvršeno van teritorije Srbije, nadležan sud na čijem području osumnjičeni imaju prebivalište.

Stav grupe intelektualaca, među kojima i Emira Kusturice, Slobodana Antonića, Miloša Kovića, Leona Koena, Danila Baste, iznet u protesnom pismu Pokreta za odbranu Kosova i Metohiji, da deo akademske javnosti nedostojno postupa braneći prava Dinka Gruhonjića da neoustaškim izjavama vređa čitav srpski narod, ali i sve pristojne, moralne ljude, nezavisno od nacionalnosti, i sramoteći samu ideju Univerziteta, nije sprečio nove izraze podrške Gruhonjiću. Naime, juče je uprava Filozofskog fakulteta u Novom Sadu dobila podršku beogradskog Fakulteta dramskih umetnosti koji se solidarisao sa kolegama.

- Izražavamo punu podršku kolegama, studentima i osoblju ovog fakulteta koji se trenutno nalazi na prvoj liniji borbe ne samo za očuvanje autonomije univerziteta, već i borbe za principe rada i delovanja zasnovane isključivo na zakonima i Ustavu RS, te odgovarajućim akademskim propisima i procedurama - stoji u poruci FDU. - Ni u jednom savremenom društvu ne sme biti upitno poštovanje nezavisnosti akademskih institucija i postupanje usklađeno sa zvaničnim pravilima i postupcima kojima su regulisani svi aspekti rada fakulteta.

Podršku su potpisali, između ostalih profesori FDU Darijan Mihajlović, Alisa Stojanović, Biljana Srbljanović, Milena Dragićević Šešić, Srdan Golubović, Janko Baljak, Ivan Medenica, Kokan Mladenović...

PROFESOR PATRIK DRID:
Za naučni rad - nula

Dinko Gruhonjić u naučnom smislu ne postoji, njegov profil na Scopus-u i WOS-u je pun nula.

Ovim rečima Patrik Drid, dekan Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta u Novom Sadu, ocenjuje naučne radove i naučni doprinos profesora žurnalistike Dinka Gruhonjića, čije su šovinističke izjave podigle akademsku zajednicu na noge, a studenti četiri dana držali u blokadi Filozofski fakultet.

Potkrepljujući svoju izjavu prof. Drid kaže nam da, uvidom u dve baze koje su relevantne za naučne radove, vidimo da Gruhonjić ima svega dva naučna rada, da nema nijedan citat i da mu je Hiršov indeks - nula.

- Jedan rad je objavljen u časopisu "Geografija panonika", a drugi u časopisu "Sociologija", to je sve što je on napisao u svom akademskom stažu i sve što je doprineo nauci - ističe naš sagovornik i dodaje da Gruhonjićevih radova nema ni u jednom stranom međunarodnom časopisu.

Profesor Drid navodi svoj primer pa kaže da u bazi Scopus ima 165 radova, 1.361 citat i Hiršov indeks 20. U bazi WOS, pored 176 publikacija, ima i 212 verifikovanih recenzija.

- S moje tačke gledišta, Gruhonjić kao naučnik ne postoji, naši doktorandi imaju više radova i citata i to je uslov da bi uopšte došli do odbrane doktorske disertacije - kaže prof. Drid i pita se kako je Gruhonjić uopšte postao vanredni profesor, kada nema nikakav naučni doprinos koji je neophodan da bi neko bio univerzitetski predavač.

Naš sagovornik, takođe, ističe da je sloboda govora osnovna tekovina društva, da na nju svako ima pravo, a ne samo Gruhonjić i njegovi istomišljenici. Lj. B.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)