ODRŽAN I SKUP PODRŠKE GRUHONJIĆU: Studenti zbog govora mržnje nastavljaju blokadu Filozofskog fakulteta u Novom Sadu

Z. GRUMIĆ

29. 03. 2024. u 15:37

DOK je trajao drugi dan blokade Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu (UNS), koju su organizovali studenta jer fakultetska uprava i Etička komisija nisu ogradili od spornih izjava profesora žurnalistike Dinka Gruhonjića, okvalifikovanih kao govor mržnje, deo profesora i studenata Filozofskog fakulteta Univerziteta (UNS) u Novom Sadu organizovao je danas protestni skup ispred te visokoškolske ustanove, sa kojeg je od nadležnih univerzitetskih i državnih organa zatraženo da im omoguće ostvarivanje prava na rad i na obrazovanje.

ОДРЖАН И СКУП ПОДРШКЕ ГРУХОЊИЋУ: Студенти због говора мржње настављају блокаду Филозофског факултета у Новом Саду

Z. Grumić

Ta prava su im, kako su istakli govornici, uskraćena blokadom fakulteta.

Na protestu kojem su, osim dela studenata i profesora tog i drugih fakulteta UNS, prisustvovali političari Nenad Čanak, Bojan Kostreš, Borislav Stefanović i drugi građani, data je podrška Gruhonjiću i zatraženo da se u našem društvu poštuje slobodi govora i autonomija Univerziteta.

Okupljenima je pročitano pismo podrške profesora Filozofskog fakulteta Beogradskog univerziteta, koji takođe podržavaju Gruhonjića.

- Pružamo punu podršku kolegi iz Novog Sada i ustajemo protiv nasilja nad slobodom izražavanja – navedeno je u pismu, uz zahtev nadležnima da fakultet bude deblokiran.

Dekan novosadskog Filozofskog fakulteta profesorka Ivana Živančević Sekeruš je rekla da su oni koji blokiraju zgradu uputili upravi ultimatum i da u takvoj atmosferi ne može da bude razgovora.

Dok je trajao protestni skup ispred zgrade, studenti okupljeni u fakultetskom holu sve vreme su uzvikivali „Dinko odlazi“ i „Gde su vam studenti“.

Predsednica Studentskog parlamenta Filozofskog fakulteta Ivana Macak, koja se nalazi u zgradi sa ostalim studentima koji blokiraju fakultet, izjavila je „Novostima“ da će blokada biti nastavljena sve dotle dok se Uprava Filozofskog fakulteta i Etička komisija ne oglase povodom Gruhonjićevih izjava i dok, kako je rekla, ne „revidiraju njegov radni status“.

- Mi nastavljamo mirnu blokadu fakulteta, da se sve ovo reši u interesu studenata Univerziteta u Novom Sadu – poručila je Ivana Macak.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)