BOMBARDOVANJE 78 DANA U 133 FOTOGRAFIJE: Izložba novosadskog fotografa Martina Candira u Istorijskom arhivu Novog Sada o NATO bombardovanj

Lj.P.

24. 03. 2024. u 13:58

U VIŠE od 130 fotografija, novosadski fotograf Martir Candir, izložbom otvorenom juče u Istorijskom arhivu Novog Sada, povodom 25 godina od NATO bombardovanja Jugoslavije, predstavio je kako je izgledao grad za tih 78 dana. Foto-aparatom, beležio je život grada i njegovih žitelja tih ratnih dana.

БОМБАРДОВАЊЕ 78 ДАНА У 133 ФОТОГРАФИЈЕ: Изложба новосадског фотографа Мартина Цандира у Историјском архиву Новог Сада о НАТО бомбардовањ

FOTO:Lj.P.

FOTO:Lj.P.


 

Otvarajući izložbu „Novosađani i mart 1999. godine“, kojoj su prisustvovali i članovi Gradskog veća, gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić rekao je Novi Sad, grad stradalnik i grad heroj obeležava danas četvrt veka od zločinačke agresije NATO alijanse na našu otadžbinu i na naš grad.

FOTO:Lj.P.

- Danas u Istorijskom arhivu grada Novog Sada imamo priliku da vidimo izložbu koja nas kroz prikazane fotografije podseća na te tužne dane – rekao je Đurić. - Iako je prošlo toliko godina od tog kobnog marta 1999. godine, živo sećanje na te događaje još uvek kod nas budi tugu, bol, razočarenje i gorčinu. Čuvar tih uspomena, čovek koji decenijama beleži našu svakodnevicu i duh Novog Sada, jeste doajen fotografije Martin Candir.

FOTO:Lj.P.

Jedan od najboljih srpskih fotografa, kako je rekao Đurić, zabeležio je sav užas terora nad našom zemljom i ostavio ga u amanet generacijama koje dolaze da ga vide, dožive i nikad ne zaborave.

FOTO:Lj.P.

- On je svojim objektivom beležio tužne događaje koje smo svakog dana, tokom 78 dana bombardovanja, gledali na ulicama našeg grada – rekao je gradonačelnik, dodajući da je poznato da je Novi Sad jedan od gradova koji je najviše stradao. Srušeni mostovi i slomljena srca te crne 1999. godine proizvod su odsustva pravne svesti i moralnosti kod onih koji su kukavički iza raketa zaklonili svoje globalne osvajačke planove. Javnost uvek mora da se seti svih žrtava NATO bombardovanja, kao i onih koji su stradali na braniku otadžbine i da nikad ne zaboravimo koliko su mir i sloboda neophodni uslovi, ne samo opstanka, već i napretka svakog društva.

Autor fotografija Martin Candir rekao je da je dužnost svakog profesionalnog fotografa da snima i ovekoveči svoj grad, kako u lepim, tako i u manje lepim trenucima, a da poseban odnos prema događanjima u Novom Sadu ima on kao rođeni Novosađanin i da je sa posebnom pažnjom pristupio kreiranju ove izložbe nastale na osnovu 78 dana fotografisanja.

- Izložene su 133 fotografije, a među njima je i ona nastala 24. marta 1999. godine, kada je u 20.05 pala prva bomba na Novi Sad, na specijalne jedinice - rekao je Candir, dodajući da je 78 dana beležio sve ono što se dešavalo.

Petar Đurđev, direktor Istorijskog arhiva Petar Đurđev pozvao je sve sugrađane da dođu i pogledaju izložbu u narednih mesec dana, od 7 do 19 časova svakog radnog dana i vikendom, naglasivši da je ulaz besplatan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave