NIKOLIĆ NA OTKRIVANJU SPOMENIKA ŽRTVAMA MARTOVSKOG POGROMA: "Simbol podsećanja na otrgnute srpske živote"

Novosti online

17. 03. 2024. u 13:20

NAKON parastosa stradalima u Martovskom pogromu, okupljeni su krenuli ka Domu kulture u Gračanici, gde su ispred umetničke instalacije MISING položili bele ruže, a nakon toga otkriven je i spomenik žrtvama martovskih događaja 2004. godine.

НИКОЛИЋ НА ОТКРИВАЊУ СПОМЕНИКА ЖРТВАМА МАРТОВСКОГ ПОГРОМА: Симбол подсећања на отргнуте српске животе

Foto: Novosti

Okupljenima ispred spomen ploče obratila se zamenica direktora Kancelarije za KiM Dušica Nikolić.

– Na inicijativu Vlade Republike Srbije i Kancelarije za Kosovo i Metohiju danas otkrivamo spomen ploču u znak sećanja na naše stradale sugrađane u martovskom pogromu. Na inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića mi danas negujemo kulturu sećanja i sa dužnom se pažnjom i pijetetom sećamo svih naših žrtava. Cilj otkrivanja ove ploče je negovanje kulture sećanja na najteži dan srpskog stradanja na KiM. Simbol podsećanja na otrgnute srpske živote. Imena stradalih su u ovaj kamen uklesana i svedoče o našim mučenicima. Ovaj kamen sa Šar planine simbol je snage, jačine i opstajanja srpskog naroda na ovim prostorima. Simbol je snage našeg naroda da izdrži golgotu kroz koju prolazi, ali i simbol nekažnjenog zločina već 20 godina – rekla je Dušica Nikolić.

Foto: Novosti

Ona je naglasila da direktor Kancelarije za KiM Petar Petković ni danas nije mogao da bude sa nama.

– Direktor Kancelarije Petar Petković nije sa nama zbog zabrane Prištine, ali vam zato prenosim njegovu poruku u kojoj kaže da je na nama da učinimo sve, da nikada više ne dozvolimo nove pogrome, niti nove Oluje, da zaštitimo naš narod i da čuvamo mir kao najveću vrednost. Neka je večna slava svim nevino stradalim žrtvama na celom KiM, da se nikom nikad ne ponovi zločin koji je srpski narod proživeo – stoji u poruci Petkovića.

(rtg.rs)

BONUS VIDEO: PARASTOS ZA ŽRTVE ALBANSKOG BEZUMLjA: U Gračanici se obeležava 20 godina od Martovskog pogroma

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave