U GRAČANICI SPOMENIK ŽRTVAMA: Na KiM počelo obeležavanje 20 godina od stravičnog martovskog pogroma našeg naroda

D. Zečević

13. 03. 2024. u 10:48

NIZOM prigodnih manifestacija u gračaničkom Domu kulture i Kosovskoj Mi­trovici počela je nedelja obeležavanja 20 godina od martovskog pogroma na Kosovu i Metohiji, a posle dve decenije od tog stravičnog zločina u Gračanici će, u nedelju, 17. marta, biti otkriven spomenik žrtvama, rad akademskog vajara Brani­slava Ristića iz Štrp­ca.

У ГРАЧАНИЦИ СПОМЕНИК ЖРТВАМА: На КиМ почело обележавање 20 година од стравичног мартовског погрома нашег народа

Foto I. Marinković

Pokrovitelji programa su Kancelarija za KiM, Ministarstvo kulture i SG Priština, a konci­piran je kao svojevrsna nedelja sećanja na pogrom u okviru koje će osim ot­krivanja spomenika biti priređene izložbe fo­tografija i umetničkih slika, tribine, projek­cija filma i akademija, kroz koje će se sagledati razmere stradanja našeg naroda, imovine, duhovne i kulturne baštine...

U galeriji Doma kultu­re u Gračanici, večeras u 19 časova, biće otvorena izložba slika nasta­lih na Koloniji "Jesen u Prizrenu", deveti put održanoj u stradalom manastiru Svetih Arhan­gela u gradu na Bistrici. Izložba na kojoj će bi­ti predstavljeni radovi Nevene Kostić, Ivana Galjka, Miljane Draško­vić, Teodore Rakidžić, Milana Đurića, Šando­ra Šlajfa i Marije Sta­nojlović direktna je po­drška obnovi uništenog nasleđa i u kojoj umetni­ci radom na terenu oži­vljavaju ključne duhovne i kulturne tačke na Kosovu i Metohiji.

Sećanje na ovo stra­vično nasilje počelo je u ponedeljak veče na tri­bini i izložbi fotogra­fija zajedničkog naziva "Pogrom 17. marta 2004. - Nagrađeni zločin", održanoj u gračaničkom Domu kulture. Prisutni­ma su se obratili dr Vla­dan Virijević, profesor Filozofskog fakulteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici, direktor Arhiva KiM Marko Marković i isto­ričar Stefan Radojković iz Instituta za poli­tičke studije.

- Ono što se desi­lo 17. marta 2004, ono što je pretho­dilo i što je stvo­rilo plodno tle za taj stravičan pogrom u istorijskom smislu se može upoređivati i me­riti sa Vartolemejskom noći ili sa daleko tra­gičnijom po obimu ra­zaranja i stradanja Kri­stalnom noći - ukazao je prof. Virijević, ističu­ći da za taj strašni do­gađaj srpski narod vezuje osećaj bola i nemoći.

Da međunarodna zajed­ni­ca ni­je uspela da spreči, niti je bila svesna tragičnih martovskih događaja u tom trenutku ukazao je istraživač-saradnik Instituta za političke studije u Beogradu, isto­ričar Stefan Radojko­vić. On je podsetio da su divljanjem Albanaca bili direktno pogođeni i pri­padnici Unmika i Kfo­ra, i da je talas nasilja sprečen brzim dolaskom novih američkih jedini­ca Kfora.

Programom je planira­no da sutra bude prikazan film "Mrak", reditelja Dušana Milića, čija je radnja smešte­na u vreme martovskog pogroma.

Tribina o uzrocima i posledicama zločina održana u gračaničkom Domu kulture, Foto privatna arhiva

Na sam dan dva­desetogo­dišnjice pogroma, u nedelju, 17. mar­ta, u 11.00, održaće se parastos u manastiru Gračanica, ko­jem će prethoditi polaganje belih ruža ispred instalacije MIS­SING u dvorištu Doma kulture, dok će u 11.30 biti otkriven spomenik ubijenima u pogromu. Komemorativna akade­mija počeće pola sata kasnije, a učestvovaće predstavnici Eparhije raško-prizrenske, Kan­celarije za KiM, Vlade Srbije, Ansambl "Venac", Prizrenski bogoslovi, hor Muzičke škole "Ste­van Mokranjac", Baletska škola Gračanica, kao i sami svedoci i učesnici u stradanju tokom Pogro­ma - Dragana Stanojević, dr Dragan Perić i Novi­ca Stolić.

Foto I. Marinković

Sveopšti, sinhronizovan napad

LAŽNA vest prištinskih medija da su trojica dečaka, kosmetskih Alba­naca, koja su se utopila u Ibru, u Čabri kod Zubinog Potoka, bežala pred srpskim napadačima, bila je povod da sinhronizovane i dobro organi­zovane grupe Albanaca širom KiM, 17. marta 2004, započnu sveopšti napad na preostale Srbe, srpsku imovinu i svetinje. Desetoro Srba koji su se uzdali u zaštitu međunarodnih snaga je ubijeno, 143 je teže ili lakše povređeno, a 4.012 proterano. Porušeno je, zapaljeno ili teško oštećeno 935 srpskih kuća i 10 zgrada škola, domova zdravlja i pošta. Uništen je 41 srpski pravoslavni duhovni objekat, među kojima 19 spo­menika kulture prve kategorije...

BONUS VIDEO - PODKAST "NIJE SAMO NASLOV" - Nemanja Starović: Američko društvo je podvojeno više nego ikada pre

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?