ZAŠTO JE SRBIJA NA UDARU ŠPIJUNA? Oduvek između Istoka i Zapada - Ovo su pitanja zbog kojih strane službe interesuje šta se dešava kod nas

V. N.

24. 02. 2024. u 11:10

U ZAJEDNIČKOJ akciji pripadnika Bezbednosno-informativne agencije i Višeg javnog tužilaštva Jagodina, uhapšen je još jedan član špijunske grupe koja je razotkrivena početkom ove godine.

ЗАШТО ЈЕ СРБИЈА НА УДАРУ ШПИЈУНА? Одувек између Истока и Запада - Ово су питања због којих стране службе интересује шта се дешава код нас

Foto: D.Milovanović

U okviru dalje istrage i procesuiranja grupe lica koja su činila tu obaveštajnu mrežu, a koju je na prostoru naše zemlje formirao D. R. po nalogu obaveštajne agencije Albanije (ŠIŠ) i tzv. Obaveštajne agencije Kosova, sada je uhapšen P. M. iz Jagodine, državljanin Srbije. Njemu su stavljene lisice u Beogradu po povratku iz inostranstva, određen mu je pritvor do 30 dana, a sumnjiči se za krivično delo špijunaža.

Sumnja se da je P. M. po nalogu D. R. bio angažovan na prikupljanju i dostavljanju podataka o kretanju predstavnika državnih organa i Vojske na području centralne Srbije. Informacije je dostavljao vođi ove špijunske grupe D. R. koji ih je dalje prosleđivao pripadnicima obaveštajne službe Albanije i tzv. Obaveštajnoj agenciji Kosova, za šta su dobijali novčanu naknadu. ŠIŠ i agencija tzv. Kosova, osim za svoje obaveštajne potrebe, podatke su koristili i za pokušaje diskreditacije države Srbije na međunarodnom planu.

Podsetimo, pripadnici BIA otkrili su početkom godine i razbili špijunsku mrežu na teritoriji naše zemlje, kada je uhapšen državljanin Srbije D. R., koji je bio vođa te grupe, a zbog sumnje da je bio saradnik Državne informativne službe Albanije - ŠIŠ od 2022. po čijim nalozima i zadacima je delovao do privođenja. Sumnja se da je posredstvom obaveštajne službe Albanije uspostavio kontakte i sa bezbednosnom strukturom koja deluje pod ingerencijom privremenih prištinskih institucija. Osim D. R. nekoliko dana kasnije uhapšen je i A. D. iz Novog Pazara, koji je takođe bio deo ove špijunske grupe.

Sa svojom mrežom saradnika D. R je za obaveštajnu službu Albanije prikupljao podatke o pojedinim pripadnicima bezbednosnih službi Srbije i Srbima sa KiM, a po njihovom nalogu bio je angažovan tokom kriznih situacija na severu KiM, za vreme protesta i barikada. Takođe, u više navrata je tajno snimao pokrete srpskih snaga bezbednosti na području opštine Raška, pre svega jedinica Vojske Srbije.

Pronađena kamera u selu kod Raške

NAMERA D. R. je bila da prikupi što više video-materijala o "metama" i da ga dostavi obaveštajnoj službi Albanije. U okviru istrage pripadnici BIA su u blizini sela Karadak, kod Raške, pronašli kameru i solarni panel kojim se kamera napajala, kao i SD karticu. 

Doktorand Fakulteta bezbednosti Nemanja Stevanović smatra da je Srbija meta špijunskih službi zbog nekoliko bitnih pitanja, a pre svega nerešenog statusa KiM:

- Srbija je jedina zemlja regiona Zapadni Balkan, uz BiH, koja nije članica NATO. Naša zemlja je potpuno nezavisna od bilo kog vojnog saveza u svetu zbog čega je i interesovanje stranih obaveštajnih službi i njihovih agenata na ovoj teritoriji usmereno prema dobijanju informacija o stanju, resursima, kapacitetima Vojske Srbije. Podaci koje su osumnjičeni prikupljali i prosleđivali strancima neće biti zvanično objavljeni, ali je jasno da je reč o podacima koji se odnose na sistem nacionalne bezbednosti i sistem odbrane, a koji su pod zaštitom države i koji nose stepen vojne i poslovne tajne.

Jasmina Andrić, iz Istraživačkog centra za odbranu i bezbednost, ocenila je da je Srbija oduvek bila meta špijunskih službi, posebno u savremenom svetu, jer se oduvek nalazimo između Istoka i Zapada:

- Ono što je interesantno je naš odnos sa Rusijom i to koliko se Srbija odupire uvođenju sankcija Rusiji, a koliko sa druge strane sarađuje sa Zapadom. Takođe imamo problem sa našom AP KiM, napredovali smo što se tiče naoružanja i vojske i tu smo se popeli za dva mesta na svetskoj rang-listi najjačih vojski na svetu. To je okvir zašto sve službe u svetu interesuje šta se dešava kod nas.

BONUS VIDEO:

Ko će biti predsednik Narodne skupštine? ORLIĆ: Srbiju vodiće ljudi koji su dobili narodno poverenje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave