DETALJNA VREMENSKA PROGNOZA ZA DRUGU POLOVINU FEBRUARA: Kakve nam promene donosi period pred nama?

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

16. 02. 2024. u 12:17

REPUBLIČKI hidrometeorološki zavod Srbije (RHMZ) objavio je vremenske izglede za mesec februar, koji je sada već ušao u drugu polovinu.

ДЕТАЉНА ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА ДРУГУ ПОЛОВИНУ ФЕБРУАРА: Какве нам промене доноси период пред нама?

foto: Nenad Živanović

U njihovoj najavi stoji: 

Blaži i vlažniji februar. Mala verovatnoća za pojavu jakih jutarnjih mrazeva.

Srednja minimalna temperatura vazduha u februaru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1.2ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost februarske srednje minimalne temperature vazduha oko 2.0ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u februaru biće malo iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.5ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom februara biće oko 7.9ºS.

U većem delu Srbije mesečna suma padavina tokom februara biće iznad višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za 5 mm do 10 mm višim, a u Zapadnoj Srbiji i Timočkoj Krajini za 10 mm do 20 mm višim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini februarska suma padavina iznosiće oko 51 mm.

Topliji i prosečno vlažan mart - Mogući slabi ili umereni jutarnji mrazevi

Srednja minimalna temperatura vazduha u martu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1.1ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost martovske srednje minimalne temperature vazduha oko 5.3ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u martu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.9ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom marta biće oko 13.3ºS.

Mesečna suma padavina tokom marta biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko 5 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini martovska suma padavina iznosiće oko 35 mm.

(Alo)

BONUS VIDEO: VELIČANSTVEN VATROMET: Kula Beograd obasjana za Dan državnosti Srbije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)