477 MEDIJA IZBRISANO IZ REGISTRA APR-a: Počela primena novog Zakona o javnom informisanju i medijima

V.C.S.

12. 02. 2024. u 14:16

AGENCIJA za privredne registre (APR) izbrisala je 477 medija iz svog registra zato što u roku od tri meseca od donošenja novog Zakona o javnom informisanju i medijima nisu dostavili podatke o glavnom uredniku i licima koja imaju više od pet odsto udela u osnivačkom kapitalu izdavača.

477 МЕДИЈА ИЗБРИСАНО ИЗ РЕГИСТРА АПР-а: Почела примена новог Закона о јавном информисању и медијима

Foto Tanjug

Kako podseća UNS, po novom Zakonu, koji je na snagu stupio 4. novembra 2023. godine, izdavači medija imali su rok do 4. februara 2024. da APR-u, ukoliko to već nisu učinili, dostave tražene podatke, odnosno lično ime i JMBG domaćeg fizičkog lica ili broj pasoša i državu izdavanja pasoša stranog fizičkog lica koje je glavni urednik medija, kao i dokument koji sadrži podatke o pravnim i fizičkim licima koja neposredno ili posredno imaju više od pet odsto udela u osnivačkom kapitalu izdavača, podatke o njihovim povezanim licima i o drugim izdavačima u kojima ta lica imaju više od pet odsto udela u osnivačkom kapitalu.

Zakon je propisao da, ukoliko izdavač ne registruje ove podatke u roku, medij se briše iz Registra po službenoj dužnosti, bez donošenja posebnog akta o brisanju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RED SUNCA, PA RED OBLAKA: Kakvo vreme možemo očekivati danas?