"VEŠTAČKA INTELIGENCIJA JE RASISTIČKA": U novom podkastu "Ja i AI", Vladimir Đukanović o razvoju tehnologija (VIDEO)

Novosti online

07. 02. 2024. u 22:28

U NOVOJ epizodi potkasta Novosti - "Ja i AI", o veštačkoj inteligenciji, gost autora i voditelja Nemanje Pljevančića je Vladimir Đukanović.

ВЕШТАЧКА ИНТЕЛИГЕНЦИЈА ЈЕ РАСИСТИЧКА: У новом подкасту Ја и АИ, Владимир Ђукановић о развоју технологија (ВИДЕО)

Foto: Printkrin Novosti

Đukanović je preduzetnik koji je 11 godina radio u JP Morgan kompaniji na Vol stritu u Njujorku,  investito, finansijski analitičar i autor SF romana “Blistanje” i bavi se veštačkom inteligencijom.

Koliko je razvoj veštačke inteligencije blizak filmovima kao što su "Terminator" sa Arnoldom Švarcenegerom, ili "Ja, robot", sa Vilom Smitom, može li zaista veštačka inteligencija da preuzme kontrolu nad robotima i zavlada svetom - okosnica je razgovora sa čovekom koji je napisao knjigu o posledicama veštačke inteligencije (AI).

On je govorio o programiranju AI, sličnostima sa ljudskom neuronskom mrežom i njenom razvoju. Đukanović je, napominjući kako veštačka inteligencija dolazi sa zapada, pa da samim tim AI donosi i stavove pune rasizma, što je dokumentovao primerom pitanja ko je najbolji teniser na svetu, kako bi, tek kroz sijaset pitanja i insistiranja na statistici, usledio odgovor da je to Novak Đoković.

Sve o razvoju AI i decenijskom strahu čovečanstva uz pitanje hoće li se veštačka inteligencija okrenuti protiv ljudi, pogledajte u novoj epizodi "Ja i AI".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)