MINISTAR JOVANOVIĆ: Nulta tolerancija po pitanju bezbednosti dece na internetu

Novosti online

06. 02. 2024. u 14:57

DRŽAVA Srbija ima nultu toleranciju po pitanju bezbednost dece na internetu, poručio je danas ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović na obeležavanju "Dana bezbednog interneta 2024".

МИНИСТАР ЈОВАНОВИЋ: Нулта толеранција по питању безбедности деце на интернету

Foto: Novosti

On je rekao da smo kao društvo dosta napredovali procesu digitalizacije i da se za to posebna pažnja posvećuje bezbednosti dece na internetu.

"Na to kako koriste internet i koji su sve to izazovi i opasnosti koje tamo vrebaju. Šaljemo poruku da imamo nultu toleranciju kada je u pitanju bezbednost dece na internetu", kazao je ministar u kreativnom habu Nova Iskra.

U organizaciji "Dana bezbednog interneta 2024." učestvuje je Ministarstvo informisanja i telekomunikacija u saradnji sa evropskom organizacijom "Propulsion".

Ministar Jovanović je podsetio da Nacionalni kontakt centar brine o bezbednosti dece.

"On je dostupan preko besplatnog broja 19833 i putem portala", naglasio je Jovanović.

Kako je naveo, ovaj centra je umrežen sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, Ministarstvom prosvete, Tužilaštvom za visokotehnološki kriminal, sa svim centrima za socijalni rad i domovima zdravlja.

Foto: Novosti

"Svi oni koji imaju problem, bez obzira da li su to roditelji, nastavnici ili deca, mogu da se obrate našem centru", poručio je ministar.

Direktor kancelarije za Evropu u Međunarodnoj telekomunikacionoj uniji (ITU) Jaroslaw Ponder rekao je da se danas obeležava i odlična saradnja koju imaju sa Ministarstvom informisanja i telekomunikacija Srbije.

"Veliko hvala ministru Mihailu Jovanoviću, njegovom sjajnom timu i timu Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na internetu, na posvećenosti, saradnji i današnjem pozivu", kazao je Ponder.

On je istakao da je internet izvor ogromnih resursa za razvoj i blagostanje mladih, ali da ujedno eskalira i zabrinutost povodom maltretiranja i nasilja, kršenja privatnosti, zlostavljanja, iskorišćavanja i zanemarivanja na internetu.

"Više od decenije ITU aktivno učestvuje u zaštiti i osnaživanju dece u njihovom korišćenju interneta. Naš sveobuhvatni skup smernica za zaštitu dece na internetu, pokrenut 2020. godine, je primer i kamen temeljac za naše inicijative koje služe roditeljima, vaspitačima, deci, akterima privatnog i vladinog sektora", poručio je Ponder.

On je iskoristio priliku da čestita ministarstvu na prevođenju vodiča za zaštitu dece na internetu na srpski jezik, što će nas, prema njegovim rečima, dovesti korak dalje u izgradnji bezbednog digitalnog okruženja za decu u Srbiji.

"Da bismo obezbedili praktičnu primenu, takođe podržavamo plan ministarstva da se sprovede kampanje za širenje, podizanje svesti i deljenje informacija o alatima za rešavanje onlajn rizika", kazao je Ponder.

Kako je naveo, ITU ostaje posvećena i pružanju podrške ministarstvu i nacionalnim akterima u pogledu zaštite dece sa brojnim efikasnim ITU inicijativama za različite aktere kao što su: onlajn samostalna obuka i obuka trenera, onlajn igra i veb aplikacija.

Međunarodni "Dan bezbednog interneta" danas obeležava 180 zemalja širom sveta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!