BEZBEDNIJI LEK ZA DEČJE SRCE: U Institutu za majku i dete u Beogradu počela da radi nova sala, najsavremenija u Evropi

V. N.

07. 02. 2024. u 10:13

DEČAK star sedam go­dina, i beba od šest meseci prva su dva pacijenta koja su juče u Institutu za majku i dete "Dr Vukan Čupić" uvedena u novu, najsavremeniju sala za kateterizaciju u Evropi.

БЕЗБЕДНИЈИ ЛЕК ЗА ДЕЧЈЕ СРЦЕ: У Институту за мајку и дете у Београду почела да ради нова сала, најсавременија у Европи

Prof. Vukomanović kaže da ovakvu opremu nema niko u regionu, Foto Printskrin

Danas su na programu još dve intervencije, a proce­na je da će ovakvih inter­ventnih zahvata na srcu kod dece do kraja godine biti 150.

Iako je dosad "popra­vljano" ko zna koliko srca najmlađih pacijenata, pro­fesor dr Vladislav Vuko­manović, dečji kardiolog i zamenik direktora In­stituta, rekao je juče pred ulazak u novu salu da, ipak, ima tremu.

- Jedna ovako impozantna sala omogućava nam inter­vencije kod najkompliko­vanijih bolesnika sa uro­đenim srčanim manama. To su sve uigrani profesio­nalci, zna se ko šta radi. Nekada je neophodno reago­vati veoma brzo, nekada se dese neke kritične situa­cije sa poremećajem srča­nog ritma, sa nekim produ­ženim krvarenjima. Tu su naši anesteziolozi koji drže dete u kontrolisanim uslovima. Tu su rendgen- -tehničari, naše medi­cinske sestre koje znaju svoj posao - ispričao je prof. Vukomanović, inače i načelnik kardiološke i pedijatrijske klinike.

Ovakvu salu za inter­ventnu kardiologiju kod najmlađih, koja kao i u zbrinjavanju starijih odra­slih pacijenata, sve više uzima primat nad klasič­nom hirurgijom, nema ni­jedna zemlja u regionu, pa ni mnoge razvijene zemlje Evrope.

- Posebna prednost ove sale je što ona nije samo za dijagnostiku nego i za lečenje najvećeg broja dece sa urođenim srčanim ma­nama. Reč je o kompleksnim interventnim kardiolo­škim procedurama koje je moguće obaviti u ovakvoj kateterizacijskoj sali.

Foto Z. Jovanović

Tehnološki napredak je ogroman u odnosu na prvu salu za kateterizaciju, ko­ja je ovde instalirana pre četiri decenije, u kojoj su prve intervencije uradili profesori Vladislav Ne­deljković i Rudolf Papić.

Radom u ovakvoj savre­menoj sali, naravno uz iskusan i stručan kadar, postiže se najveća moguća bezbednost za decu kojoj se rade složene kardiološke procedure.

- Sve je sve manji broj de­ce kojoj je neophodna inter­vencionalna kardiološka procedura, dok se tehnike intervencione kardiolo­ške kateterizacije usavr­šavaju i rastu. Ovo pruža bolji komfor za decu, br­ži oporavak, manji stres u svakom slučaju - objasnio je prof. Vukomanović.

Više interventnih procedura

SEDMOGODIŠNjEM dečaku koji je juče bio prvi pacijent u novoj sali leka­ri su širili plućnu arteriju. Prof. Vukomanović procenjuje da će u novoj sali ove godine biti obavljeno oko 150 procedura, od kojih će najviše biti intervencionalnih kardioloških, dok će neke biti i dijagnostičke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)