ŠTA JE SVE POTREBNO ZA NOVČANU POMOĆ ZA OBOLELE OD RETKIH BOLESTI? Prijave su počele, a ovo je neophodna dokumentacija

Милица Шкорић
Milica Škorić

31. 01. 2024. u 07:30

POČELA je prijava za finansijsku podršku pacijentima sa retkim bolestima i porodicama obolelih u vidu tri vrste vaučera, nakon što je Vlada nedavno usvojila ovu odluku. Već prvog dana poslato je čak 150 zahteva, a Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju objavilo je i koja je to sve dokumentacija potrebna za ostvarivanje prava na podršku.

ШТА ЈЕ СВЕ ПОТРЕБНО ЗА НОВЧАНУ ПОМОЋ ЗА ОБОЛЕЛЕ ОД РЕТКИХ БОЛЕСТИ? Пријаве су почеле, а ово је неопходна документација

Foto: Profimedia

U zavisnosti od toga da li se zahtev podnosi za dodelu jednokratne novčane pomoći, za dodelu vaučera za kupovinu lekova i medicinskih sredstava ili za dodelu vaučera za rehabilitaciju i rekreaciju, podnosilac zahteva popunjava obrazac za određenu vrstu podrške i dostavlja ga Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju, Grupi za podršku porodicama sa decom koja su obolela od retkih bolesti i ostalima koji su oboleli od retkih bolesti, na sledeću adresu- Bulevar Mihajla Pupina 2, Beograd i putem elektronske pošte: podrskaretkebolesti@minbpd.gov.rs.

Pored ove dokumentacije, potrebno je dostaviti i kopiju lične karte podnosioca zahteva i kopiju računa banke.

Sva pitanja u vezi sa uslovima i načinom ostvarivanja prava na jednokratnu novčanu pomoć, vaučere za kupovinu lekova i medicinskih sredstava i vaučere za rehabilitaciju i rekreaciju dostavljaju se na elektronsku poštu: podrskaretkebolesti@minbpd.gov.rs.

Odgovori na pitanja mogu se dobiti i putem telefona broj: 0648622550, svakog radnog dana u periodu od 9 do 15 časova.

Na predlog Ministarstva za brigu o porodici i demografiju Vlada Srbija odlučila je da se:

  • Porodicama sa decom koja su obolela od retkih bolesti i ostalima koji su oboleli od retkih bolesti, koji su državljani Republike Srbije i upisani su u registar lica obolelih od retkih bolesti koji vodi Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", isplati jednokratna novčana pomoć u iznosu od 25.000 dinara
  • Licima koja su obolela od retkih bolesti, koji su državljani Republike Srbije i upisani su u registar lica obolelih od retkih bolesti koji vodi Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", dodele vaučeri za kupovinu lekova i medicinskih sredstava u iznosu od 35.000 dinara
  • Licima koja su obolela od retkih bolesti, koji su državljani Republike Srbije i upisani su u registar lica obolelih od retkih bolesti koji vodi Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", dodele vaučeri za rehabilitaciju i rekreaciju u iznosu od 50.000 dinara

Vlada Srbije u četvrtak je usvojila Zaključak o jednokratnoj novčanoj pomoći porodicama sa decom i ostalima koji su oboleli od retkih bolesti.

Tri zaključka koja se odnose na podršku države obolelima od retkih bolesti i njihovim porodicama usvojena su kako bi se pružanjem finansijske pomoći poboljšao njihov materijalni položaj, saopšteno je iz vlade. Povećan je i budžet za njihovo lečenje, ove godine predviđene su 7,2 milijarde dinara.

Ministarka za brigu o porodici i demografiju prof. dr Darija Kisić rekla je za RTS da je pri tom ministarstvu osnovana i Uprava za retke bolesti jer se uvidelo da je potrebna i jedna sistematska podrška obolelima.

"Na sajtu su dostupni obrasci zahteva kao i procedura na koji način može da se stekne ovo pravo. Naime, potrebno je da se popuni odgovarajući zahtev nakon verifikacije postojanja dijagnoze retke bolesti u registru za retke bolesti, izdaju se rešenja", rekla je ministarka Darija Kisić.

BONUS VIDEO: LUKINA MAMA ZA "NOVOSTI" - Raduje nas najava predsednika o unapređenju osoba sa retkim bolestima

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024