VUJIĆ OSTAJE DIREKTOR: UO Pravosudne akademije razmatrao smenu odgovornog lica

V.V.C.

29. 01. 2024. u 13:11

UPRAVNI obor Pravosudne akademije razmotrio je krajem prošle nedelje zahtev Državne revizorske institucije od 12. januara za razrešenje direktora Akademije Nenada Vujića i jednoglasno zaključio da nisu ispunjeni uslovi za smenu.

ВУЈИЋ ОСТАЈЕ ДИРЕКТОР: УО Правосудне академије разматрао смену одговорног лица

FOTO: Arhiva novosti

Pre toga je Više tužilaštvo u Beogradu odbilo krivičnu prijavu koju je DRI podnela protiv Vujića, ocenivši je neosnovanom. Time je stavljena tačka na aferu koja je početkom godine zaokupila javnost.

Naime, državni revizor je, nakon sprovedenih revizija finansijskih izveštaja i poslovanja Pravosudne akademije za 2020. i 2021, utvrdio nepravilnosti i naložio Akademiji da ih ispravi. Budući da do ispravki, kako su naveli, nije došlo, DRI je Upravnom odboru podnela zahtev za razrešenje.

Vujiću je stavljeno na teret to što je Pravosudna akademija vršila isplatu plata korisnicima početne obuke i pošto bi tu obuku završili, a radni odnos im je dodatno produžavan na određeno vreme više puta po šest meseci.

SUŠTINA PROBLEMA

PROBLEM je nastao kada je Ustavni sud 2014. proglasio neustavnim davanje prednosti kandidatima koji su završili početnu obuku prilikom izbora za sudsku, odnosno tužilačku funkciju. Međutim, Zakonom nije rešeno pitanje položaja tih polaznika po završetku obuke, objasnio je Nenad Vujić.

Kako je za "Novosti" objasnio sam direktor Vujić, tokom 30 meseci obuke polaznici Akademije su radili kod mentora u sudovima i tužilaštvima. Da bi upisali Akademiju morali su da prekinu prethodni radni odnos, jer zakon u tom slučaju ne predviđa neplaćeno odsustvo. S obzirom na to da je u njih uložen veliki novac i da su po završetku obuke nastavili da rade u tužilaštvima i sudovima koji imaju problema sa manjkom kadrova, a da su izbori za sudije i tužioce relativno retki, tražio se model kako da ih sudovi i tužilaštva zadrže. Cilj je bio da kadrovi u koje je država uložila novac ne budu "poklonjeni" advokaturi ili konsultantskim firmama.

Model je nađen tako što im je Pravosudna akademija produžavala obuku i isplatu primanja sve do izbora na sudijsku, tj. tužilačku funkciju. Sa tim rešenjem saglasio se Visoki savet sudstva, ali ne i revizor.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKA FRKA U DENVERU: Nikola Jokić i NBA šampioni upali u probleme!