IDEOLOŠKO NASILJE NAD JEZIKOM I IDENTITETOM: SPC i Matica srpska- rodno osetljiv govor je u suprotnosti sa standardnim i neustavan je

D. Matović

27. 01. 2024. u 12:41

NE može vlast da zakonskim normama, protivno nauci o srpskom jeziku, pod pretnjom kažnjavanja propisuje obaveznu upotrebu takozvanog rodno osetljivog, umesto standardnog srpskog jezika i da se, uvođenjem ove nove vrste verbalnog delikta, novčano i zatvorski kažnjavaju građani zato što u sopstvenoj zemlji govore srpski. Zasnovan na "rodnoj" (džender) ideologiji, taj jezik je u suprotnosti sa standardnim srpskim i kao takav je neprihvatljiv za Srpsku pravoslavnu crkvu, Maticu srpsku, Odbor za standardizaciju srpskog jezika i većinu građana Srbije.

ИДЕОЛОШКО НАСИЉЕ НАД ЈЕЗИКОМ И ИДЕНТИТЕТОМ: СПЦ и Матица српска- родно осетљив говор је у супротности са стандардним и неуставан је

shuterstock

Ovo je jedan od zaključaka nedavnog naučnog skupa "Srpski identitet, srpski jezik i Zakon o rodnoj ravnopravnosti" na kome su učestvovali naši najugledniji jezikoslovci i predstavnici SPC. Uz napomenu da je za srpski narod ravnopravnost svih ljudi, bez obzira na pol, rasu i veroispovest, temeljna vrednost koja vekovima određuje način njegovog života i normirana je Ustavom Srbije, u dokumentu se još navodi:

- Nažalost, veći broj pravnih normi Zakona o rodnoj ravnopravnosti nije usklađen s pojmom ravnopravnosti po slovu i duhu Ustava Srbije. Brojnim zakonskim normama, prema zvaničnom stavu Odbora za standardizaciju srpskog jezika, vrši se nasilje nad srpskim jezikom kao značajnim činiocem identiteta srpskog naroda, budući da je ova neprirodna jezička struktura, nazvana "rodno osetljiv jezik", Zakonom uvedena kao obavezna.

Jezički stručnjaci i predstavnici SPC podsećaju da je Zakon o rodnoj ravnopravnosti neustavan zato što Ustav Srbije ne poznaje kategoriju roda, nego (u članu 15) propisuje ravnopravnost žena i muškaraca:

- Pojam "roda" iz Zakona o rodnoj ravnopravnosti nema nikakve veze s pojmom roda u srpskom jeziku, pa ni s njegovim istorijskim i do danas očuvanim značenjima, već je utemeljen na antihrišćanskim i anticivilizacijskim određenjima više od stotinu različitih "rodova" (džendera) kao društvenih konstrukata koji su već u upotrebi u pojedinim državama u svetu, i isključivo je u funkciji takozvane rodne (džender) ideologije koja je jednostrano nametnuta diskriminatornim i neustavnim odredbama pomenutog zakona, kao i Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o zabrani diskriminacije od 2021. godine.

Potpisnici dokumenta

Na skupu "Srpski identitet, srpski jezik i Zakon o rodnoj ravnopravnosti" su, pored Stanića i Đurkovića, učestvovali i dr Sreto Tanasić, predsednik Odbora za standardizaciju srpskog jezika, prof. dr Aleksandar Milanović, predsednik Saveta za srpski jezik, prof. dr Miloš Kovačević, dr Jovanka Radić, prof. dr Rajna Dragićević, prof. dr Isidora Bjelaković, prof. dr Viktor Savić, dr Vladan Jovanović, naučni savetnik, dr Marina Spasojević, viši naučni saradnik, doc. dr Katarina Begović, dr Dušan Ilić, samostalni istraživač Marija Stajić, advokat Momir Radić, advokat, kao i protojerej-stavrofor Velibor Džomić i Olivera Jovanović, glavni i odgovorni urednik "Pravoslavlja". Oni su i potpisnici dokumenta u kome se u formi zaključaka izneti argumenti za ukidanje Zakona o rodnoj ravnopravnosti.

Izražavajući veliku zabrinutost zbog namera da se ideološko nasilje nad srpskim jezikom i identitetom sprovodi od osnovnih škola do univerziteta putem udžbenika i nastavnih programa, potpisnici dokumenta ukazuju da je reč o nasilno uvedenom specifičnom vidu izražavanja. Pri tom se pod plaštom uklanjanja takozvanih rodnih stereotipa nameće promena svesti i načina života pojedinca i društva u celini, promovišu se ideologija, politika i praksa LGBTQIA+ od vrtića, preko osnovnih i srednjih škola do univerziteta i svakodnevnog života svih građana, što zagovornici ove ideje i ne kriju.

- Propisano je da se nasilno uvođenje takozvanog rodno osetljivog jezika finansira iz republičkog budžeta, odnosno od sredstava svih građana Srbije, kao i od sredstava preduzeća, privrednih društava i drugih ustanova svakog meseca - piše u dokumentu. - Zbog toga je ovaj zakon diskriminatoran prema apsolutnoj većini građana Srbije. A, javnost treba da zna da će više od 10.000 poverenika, odnosno komesara pratiti njegovu primenu. Kako poverenik za zaštitu ravnopravnosti koristi Zakon o zabrani diskriminacije kao sredstvo pritisaka i pretnji prema onim naučnicima i intelektualcima koji se javno zalažu za očuvanje tradicionalnog braka i porodice, nas je, kao i druge građane, ovaj državni službenik inkriminisao.

Foto Z. Jovanović

 

Zakonom o rodnoj ravnopravnosti grubo se narušava unutrašnja autonomija SPC, kao i ustavna odvojenost crkava i verskih zajednica od države, a za Maticu srpsku potpuno je neprihvatljivo uvođenje novčanih i zatvorskih kazni i raznih oblika pravnog nasilja u tako nejasnom problematskom polju, u kojem novi pojam roda ima zasada oko stotinu različitih značenja, s mogućnošću njihovog daljeg umnožavanja.

- Ako smo razumni i ako donosimo promišljene odluke, ova inicijativa bi morala da ima efekta. Nije razumljivo da se sprovodi pravno-državno nasilje nad ljudima koji imaju određene stavove u vezi sa jezičkom normom i lepotom jezičkog izražavanja, jer to bi bio sunovrat svih socijalnih relacija. Ovaj problem otvara strašno polje iskušenja i ne bi trebalo podleći pritiscima određenih ideoloških grupacija koje kao da žele da unesu haos - kaže za "Novosti" prof. dr Dragan Stanić, predsednik Matice srpske, i dodaje da se ne protivi javnom dijalogu onih koji su za Zakon i onih koji su protiv, da se vidi čija je argumentacija pametnija i jača.

Šta ćemo predati potomcima

POTPISNICI dokumenta predložili su da Sinod SPC, Matica srpska i Odbor za standardizaciju srpskog jezika osnuju zajedničko telo, sastavljeno od istaknutih naučnika iz različitih oblasti, koje će se intenzivno baviti ovim važnim pitanjem sve dok ne bude doneto rešenje u korist srpskog naroda i svih građana Srbije.

- Svi smo u obavezi, a posebno država, da negujemo, čuvamo i štitimo srpski identitet, srpski jezik, ćiriličko pismo, srpsku kulturu i srpsko nasleđe kako bismo ih mogli predati našim potomcima - ističu oni.

Miša Đurković je prevodilac ovog dela

 

Miša Đurković, direktor Instituta za evropske studije, podseća da bi od 1. juna trebalo da počne primena svih odredaba Zakona koje se tiču upotrebe rodno senzitivnog jezika u javnom prostoru:

- Jedni neće znati kako da ga primenjuju, drugi neće hteti a predviđene su ozbiljne, radikalne i drakonske sankcije. Država je sebe dovela u problem donošenjem ovog zakona. Postoji nekoliko potencijalnih mogućnosti kako da se problem reši. Jedna je da ohrabrimo Ustavni sud pred kojim se nalazi inicijativa za ocenu ustavnosti pojedinih članova zakona da ih stavi van snage. Ili da novi parlament donese meru suspenzije ili privremene suspenzije ili izmene Zakona. Ovo je poziv da država započne dijalog sa SPC i Maticom srpskom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu