BILE, ISPRAVILE SE, NE PONOVILE SE...: Istoričar Ognjen Karanović o posledicama Avnojevskih granica po srpski identitet (VIDEO)

J. S.

25. 01. 2024. u 21:17

VEĆ samo determinisanje pojma „avnojevskih granica" veoma je složen poduhvat u nastojanju da se razumeju istorijski događaji, procesi i stanja, koji su pratili nastanak i povesni razvoj druge, Titove Jugoslavije i diktatorskog, komunističkog poretka u njoj.- smatra istoričar mr Ognjen Karanović.

БИЛЕ, ИСПРАВИЛЕ СЕ, НЕ ПОНОВИЛЕ СЕ...: Историчар Огњен Карановић о последицама Авнојевских граница по српски идентитет (ВИДЕО)

KCNS

Nesumnjivo, smatra ovaj analitičar,navedeni termin i pojam postali su „legitimno obeležje" karaktera jugoslovenske socijalističke federacije nakon 1945. godine, jer veliki deo javnosti na postjugoslovenskom prostoru, genezu „avnojevskih granica",  postavlja u kontekst nastanka i istorijata rada Antifašističkog veća narodnog oslobođenja Jugoslavije (AVNOJ), posebno njegovog Drugog zasedanja u Jajcu krajem novembra 1943. godine.

Drugom zasedanju AVNOJ usvojene su dalekosežne i u odnosu na istoriju svih jugoslovenskih, ali i neslovenskih naroda u Jugoslaviji, uistinu sudbonosne odluke. Međutim, na tom skupu nije raspravljano o granicama ili administrativnim linijama između budućih šest konstitutivnih elemenata, odnosno federalnih jedinica socijalističke Jugoslavije.

Bez obzira na pomenutu činjenicu, okolnost da su fundamenti nove Jugoslavije postavljeni upravo na zasedanju AVNOJ u Jajcu 1943. godine uslovila je i percepciju javnosti da su potonje granice između njenih federalnih jedinica, ustvari produkt „avnojevskog procesa".

Osim u pogledu determinisanja granica između Federalne Države Srbije i Federalne Države Hrvatske u podunavskom i posavskom slivu, dakle na širem potesu graničnog pojasa AP Vojvodine prema Hrvatskoj, procesi nastali u vezi sa mapiranjem granica između drugih konstituenti Federacije nije dovoljno poznat.

Karanović je završio predavanje uz konstataciju da su „...avnojevske granice bile, ne ponovile se i ispravile se".

Predavanje istoričara msr Ognjena Karanovića „Avnojevske granice u Jugoslaviji –komunistički predložak za gašenje srpskog identiteta može se pogledati na našem Jutjub kanalu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)