OSTAJE SVEGA 45 TUŽILACA, UGROŽEN SLUČAJ "RIBNIKAR": Manjak kadra u VJT u Beogradu, koji vodi važne predmete, mogao bi da uspori suđenja

V. Crnjanski Spasojević

13. 01. 2024. u 11:43

VIŠE javno tužilaštvo u Beogradu, koje vodi neke od najznačajnijih predmeta u zemlji, do kraja meseca ostaće bez više od polovine tužilaca! Tužilački savet nije izvršio izbor javnih tužilaca u ovo tužilaštvo skoro četiri godine, a kolege koje su upućene iz nižih, kao ispomoć, moraju da se vrate u matične institucije.

ОСТАЈЕ СВЕГА 45 ТУЖИЛАЦА, УГРОЖЕН СЛУЧАЈ РИБНИКАР: Мањак кадра у ВЈТ у Београду, који води важне предмете, могао би да успори суђења

Foto: Tanjug

Prema sistematizaciji, Više javno tužilaštvo u Beogradu trebalo bi da ima 103 javna tužioca, a početkom februara, ukoliko se izbori ne okončaju, praktično će ostati da postupa sa svega 45!

- Problem izbora je u međuvremenu rešavan upućivanjem javnih tužilaca iz osnovnih u viša tužilaštva na period od godinu dana, a odluka je mogla da se ponavlja iz godine u godinu - objašnjavaju u beogradskom VJT. - Međutim, nakon ustavnih i zakonskih izmena, upućivanje iz nižih tužilaštva u viša je ukinuto, pa će se zbog toga do kraja januara u matična osnovna tužilaštva vratiti 14 kolega. Oni su poslednje dve-tri ili više godina radili u ovom tužilaštvu, u koje su bili upućeni. U decembru se već vratilo 13 onih kojima je isteklo upućivanje.

FOTO: Arhiva novosti

Palata pravde

Dakle, ukupno će biti vraćeno 27 tužilaca, od kojih neki postupaju u najkompleksnijim predmetima, poput "Ribnikara", "Banjske", EPS, "vračarske grupe", konjičkog trenera optuženog za više silovanja, kao i u slučajevima niza ubistava i teških ubistava.

- Oni će biti vraćeni ne samo zbog novih zakonskih procedura, već i zato što tužilački savet gotovo četiri godine nije izvršio svoju osnovnu dužnost, a to je izbor tužilaca u Više javno tužilaštvo u Beogradu - kažu u ovom VJT.

Prema novim procedurama izbora, umesto Narodne skupštine izbor sada vrši Visoki savet tužilaca, s tim što postoji pravo žalbe na tu odluku i ona se podnosi Ustavnom sudu. Trenutno je pred Ustavnim sudom u toku odlučivanje po žalbama na odluke Visokog saveta tužilaca o izboru sedam tužilaca, koje su donete u junu prošle godine. Zbog toga izabrani tužioci još nisu stupili na funkcije.

Takođe, pred Visokim savetom tužilaca u toku je konkurs za izbor više od 38 javnih tužilaca koji traje već mesecima, a VST još nije doneo ni preliminarnu rang-listu. Nije izvesno kada će ovaj izbor biti okončan zbog pomenutog prava žalbe Ustavnom sudu.

- VJT u Beogradu će, kao i do sada, i bez izborom popunjenih kapaciteta, nastaviti svim postojećim kapacitetima da vrši svoja ustavna i zakonska ovlašćenja, uz očekivanje da će i ostale pozvane institucije postupati u istoj meri savesno i efikasno u cilju zaštite javnog interesa - poručuju iz ove pravosudne institucije.

Inače, roditelji i članovi porodica ubijene i ranjene dece, 3. maja prošle godine u OŠ "Vladislav Ribnikar", podneli su sredinom decembra inicijativu VST kojom traže da hitno okonča izbor tužilaca i omogući da jedan od dvojice koji radi na tom slučaju, ostane u predmetu. Naime, na tom predmetu od početka rade dva tužioca upravo zbog obimnosti istrage i količine dokaza koji su morali da budu prikupljeni pre podizanja optužnice.

Foto: Printskrin

Zora Dobričanin

Roditelje žrtava uznemirava saznanje da tužiocu koji je obavio najveći deo posla u ovom predmetu ističe upućivanje u VJT, jer bi on u februaru trebalo da se vrati u Drugo osnovno javno tužilaštvo. Ukoliko se vrati, neće moći da nastavi rad na predmetu "Ribnikar", u kom suđenje počinje 29. januara!

- Upravo je taj tužilac, koji je upućen iz osnovnog tužilaštva, zadužen za kontakte sa roditeljima - kaže advokat Zora Dobričanin, zastupnik roditelja. - Sa njim imamo odlične kontakte, izuzetno je posvećen i bukvalno 24 sata na raspolaganju. Ako ne bude zadržan, imaćemo situaciju da 29. i 30. januara počne uvodno izlaganje u glavnom pretresu, a da on 1. februara mora da se vrati. Roditelji su zbog toga jako uznemireni. Oni imaju poverenje u Tužilaštvo zbog čoveka koji to tužilaštvo predstavlja u kontaktu sa njima. Proći će mnogo vremena dok neko drugi, ko dođe na njegovo mesto, stekne to poverenje. Uz to, ovaj tužilac je od početka tu, a sasvim je drugo kada neko slučaj nasledi. Visoki tužilački savet može ovo da reši, pa apelujemo da to i uradi i da se ovaj važan predmet ne poljulja.

SVI IMAJU MANjAK KADRA

NAKON poslednjih zakonskih izmena, javne tužioce moguće je slati samo iz jednog tužilaštva istog ranga u drugo. Ovo, međutim, neće rešiti problem, jer sva tužilaštva, kako saznajemo, imaju manjak kadra. Javno tužilaštvo Srbije, inače, čine Vrhovno javno tužilaštvo, četiri apelaciona, 26 viših, 58 osnovnih i dva tužilaštva posebne nadležnosti.

I predsednik Advokatske komore Beograda Momčilo Bulatović kaže da tužilac u jednom predmetu u kom je on zastupnik mora iz Višeg da se vrati u Prvo osnovno tužilaštvo iz kog je upućen.

- Doći će novi tužilac, ali će proći vreme dok on "uđe" u predmet, dok se sa njim upozna. Protok vremena u sudskom postupku znači kršenje prava na suđenje u razumnom roku i dodatne troškove za državu, koji se prelivaju na leđa poreskih obveznika. Zato bi VST trebalo što pre da reši situaciju, jer je ugrožena efikasnost pravosuđa - zaključuje Bulatović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)