DUNAV U BEOGRADU OSTAJE U KORITU: Stigao poplavni talas iz Mađarske, što je izazvalo izlivanje reke u najnižim delovima Novog Sada

Z.Grumić - Š.Marović

04. 01. 2024. u 15:10

VODOSTAJ Dunava već nekoliko nedelja - raste, a u mnogim mestima prešao je granicu redovne odbrane od poplava. Na nekim lokacijama, u Novom Sadu, reka se već izlila, ali će po najavama hidrologa narednih dana uslediti stagnacija, pa njeno značajno opadanje, dok se vrh talasa premešta i danas se očekuje u Beogradu - Zemunu, no za sada se ne strahuje da će to izazvati značajnije probleme niti ima opasnosti od izlivanja.

ДУНАВ У БЕОГРАДУ ОСТАЈЕ У КОРИТУ: Стигао поплавни талас из Мађарске, што је изазвало изливање реке у најнижим деловима Новог Сада

Foto: AP

U prestonici postoje tačke koje su ugroženije, poput one kod kule Nebojše, kao i u naselju Partizan na Adi Ciganliji, ali se ne očekuju problemi kao kod Novosađana. Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), Dunav je u Beogradu juče dosegao nivo od 508 centimetara, a na sedmičnom nivou uvećavao se za centimetar, dok su u danima oko Nove godine nadležni u glavnom gradu upozoravali da se zbog velikog vodostaja sklone plovila oko kule Nebojša i u Zemunu.

- Kada je reč o Zemunu i Starom gradu, očekuje se ulazak u takozvanu redovnu odbranu od poplava, a vrh talasa se očekuje danas - kažu u RHMZ. - Za Božić, Dunav će i dalje biti u opadanju, dok na Savi kreće novi talas, mada ne bi trebalo da bude problema. Izgledi vremena u narednom periodu ukazuju na kišu i zahlađenje, kao i na sneg u višim predelima, a taj talas zimskih temperatura će trajati pet do šest dana, što neće promeniti situaciju na rekama.

Međutim, dunavski poplavni talas, koji je stigao iz Mađarske neposredno uoči Nove godine, potopio je najniže delove Novog Sada, koji se nalaze u takozvanom nebranjenom području, ispod odbrambenog nasipa pored reke. Zato su vlasnici vikendica tokom praznika imali pune ruke posla kako bi, koliko je to bilo moguće, odbranili svoje objekte ili izmestili stvari na bezbedna mesta.

Kao što se događalo i ranijih godina prilikom vrlo visokih vodostaja ove velike reke, pod vodom su se i ovog puta našli vikend naselje Kamenjar, delovi Ribarskog ostrva, plaže Štrand i Oficirac, kao i najniži delovi na sremskoj strani grada.

Vikendaši i žitelji najstarijeg dela Kamenjara počeli su da se iseljavaju i da podižu stvari iz donjih prostorija svojih vikendica i kuća još poslednjih dana decembra, jer je Dunav već tada počeo da plavi njihove prostorije.

- Drugog dana januara voda je pokrila terasu restorana na Kamenjaru 1, ali nije ušla jer su ispred njega na vreme postavljeni džakovi - kažu u Udruženju sportskih ribolovaca "Kamenjar".

Imajući u vidu prognoze Republičkog hidrometeorološkog zavoda da, nakon dostignutog vrha talasa 3. januara, Dunav kod Novog Sada u narednim danima počinje da opada, iz tog udruženja poručuju da ostala dva dela naselja Kamenjar nisu ugrožena, budući da ih štiti nasip koji su vikendaši izgradili još pre dve decenije.

- Ispred poplavljenog dela Kamenjara nije bilo moguće izgraditi taj zaštitni nasip, s obzirom na to da se vikendice nalaze uz samu obalu - objašnjavaju ribolovci i podsećaju da je taj deo bio poplavljen i 2019. godine, kao i ranije kad je voda bila izrazito visoka.

Na kraju Kamenjara 3 preventivno su postavljeni džakovi s peskom, da bi vikend naselje bilo zaštićeno i sa te zapadne strane.

Inače, redovna odbrana od poplava uvedena je u Novom Sadu 25. decembra, jer je kod Sremske Kamenice, Petrovaradina i Sremskih Karlovaca, u zoni od 11,5 kilometara zabeležen vodostaj od 493 centimetra. Nivo vode Dunava je juče porastao za 20 centimetara u odnosu na onaj od 31. decembra, a najviši je prethodnih dana bio na koti od 540 centimetara.

Redovna odbrana od poplava proglašava se onda kad nivo vode u rekama dostigne 100 odsto ispunjenosti osnovnog korita, navodi Božidar Beloš, stručnjak JVP "Vode Vojvodine".

- Takvi vodostaji nisu opasni po grad Novi Sad, jer su u pitanju delovi koji su građeni ispod zone odbrambenog bedema, odnosno u koritu reke - objašnjava Beloš.

U tom javnom vodoprivrednom preduzeću očekuju da će u narednih šest do sedam dana nivo vode Dunava značajno opasti a potom bi moglo, u zavisnosti od padavina u Evropi, da ponovo raste, ali neće biti opasnosti od ozbiljnijih poplava.

Očekuje se porast Save

SLEDEĆIH deset dana, hidrolozi, kako kažu, očekuju da će Dunav biti u manjem opadanju. Novi porast nivoa, međutim, uslediće na reci Savi zbog kiša u Sloveniji i na području Gorskog kotara, ali će taj talas rasta biti mnogo manji nego što su bili prethodni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)