PROPAST RSK NAGOVEŠTENA U MAJU: Istoričar Ognjen Karanović o hrvatskom zločinu „Bljesak“ (VIDEO)

J. S.

03. 01. 2024. u 11:47

SUDBINA Republike Srpske Krajine bila jasno najavljena već u maju 1995. godine, kada su hrvatske oružane snage izvršile agresiju na enklavu u zapadnoj Slavoniji, tačnije nad prostorom Zone „Sever", koja se nalazila pod mandatnom zaštitom Ujedinjenih nacija – ocenjuje istoričar Ognjen Karanović.

ПРОПАСТ РСК НАГОВЕШТЕНА У МАЈУ: Историчар Огњен Карановић о хрватском злочину  „Бљесак“ (ВИДЕО)

KCNS

Svi divergentni politički procesi unutar strukture državnog rukovodstva Republike Srpske Krajine,objašnjava dalje Karanović, odrazili su se na činjenicu da je zapadna Slavonija postala „lak plen" za Tuđmanovu vojsku 1. i 2. maja 1995. godine.Bila je, zapravo to pokazna vežba prikazana ostatku Krajine, šta će joj se dogoditi svega tri meseca kasnije.

Namere hrvatskog rukovodstva bile su nedvosmislene. U sklopu planirane zločinačke akcije „Oluja" Tuđmanova zločinačka soldateska nameravala je prethodno da obezbedi kontrolu nad širim prostorom Slavonije,posebno da osigura važnu saobraćajnu infrastrukturu kakva je bila autoput od Zagreba do Lipovca.

Na taj način,Tuđman je nameravao i na kraju u tome i uspeo da neutrališe potencijalne operacije 18. zapadnoslavonskog korpusa u slučaju hrvatskog napada šireg opsega na drugim linijama fronta u Republici Srpskoj Krajini.

- Dezorijentisano, apatično i trenutku nedoraslo političko, svakako i vojno rukovodstvo Republike Srpske Krajine i Srpske Vojske Krajine nije izvršilo potrebne pripreme za odgovor na operaciju hrvatskih oružanih snaga u zapadnoj Slavoniji, koja je ostala upamćena pod zlokobnim i kodnim nazivom „operacija Bljesak".- kaže Karanović.

Za svega 36 časova organizacija vlasti RSK u zapadnoj Slavoniji bila je zbrisana, a oko 15 hiljada stanovnika zauvek je proterano sa njihovih ognjišta. U zločinima hrvatskih snaga ubijene su 283 osobe, od kojih 57 žena i 9 dece. Preko 1400, mahom civila bilo je zarobljeno i deportovano u nekoliko hrvatskih koncentracionih logora.

- Pad zapadne Slavonije nije predstavljao opomenu za rukovodstvo RSK u Kninu. Političke rasprave i nedomaćinski odnos prema državi nastavljen je sve do avgusta 1995. godine i konačnog sloma Republike Srpske Krajine - zaključio je Karanović.

Predavanje istoričara msr Ognjena Karanovića „Operacija Bljesak ,zločin nad srpskim narodom u Zapadnoj Slavoniji – srpsko –hrvatski odnosi na kraju XX veka“ može se pogledati na  Jutjub kanalu KCNS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!