ISTRAŽIVAO LOGORE SMRTI U JASENOVCU: In memoriam - Preminuo akademik - Srboljub Živanović

Lj.B.

02. 01. 2024. u 13:34

Akademik prof. dr Srboljub Živanović preminuo je u Londonu u 90. godini.

ИСТРАЖИВАО ЛОГОРЕ СМРТИ У ЈАСЕНОВЦУ: In memoriam - Преминуо академик  - Србољуб Живановић

Foto: S. Mišljenović

U srpskoj javnosti ostaće upamćen kao član forenzičkog tima koji je 1964. godine vršio iskopavanja masovnih grobnica u jasenovačkom sistemu hrvatskih koncentracionih logora smrti.

Do smrti je ostao neumoran u zalaganju da se utvrde činjenice vezane za zločin počinjen nad Srbima, Jevrejima i Romima za vreme Drugog svetskog rata na prostoru Nezavisne Države Hrvatske.

Nagradu Rastko Petrović dobio je za knjigu Jasenovac, a nosilac je i memorijalnih plaketa i nagrada udruženja preživele dece logoraša Jasenovca iz Srbije i Republike Srpske. Suosnivač je Fondacije za sećanje na Jasenovac i Holokaust sa sedištem u Londonu, a bio je i predsednik Komisije za istraživanje istine o Jasenovcu.

Sahrana će se obaviti na pravoslavnom groblju u Londonu, a komemoracije će se održati u Banja Luci, Beogradu i Londonu.

Akademik Živanović  bio je i redovni član Kraljevskog Antropološkog Društva Velike Britanije, kao i član Kraljevskog Medicinskog Društva.

Bio je član mnogobrojnih međunarodnih stručnih udruženja, kao i član Međunarodne Slovenske Akademije nauka,kulture, obrazovanja i umetnosti, te Akademije nauka Republike Srpske.

Najveći deo svog radnog veka proveo je kao redovni profesor na jednom od najstarijih medicinskih fakulteta na svetu, Sveti Bartolomej na Univerzitetu u Londonu. Bio je gostujući profesor na nekoliko univerziteta u svetu, ukuljučujući Univerzitet u Oksfordu, kao i univerzitete u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Ugandi, Zimbabveu i Papui Novoj Gvineji.

Za svoj rad odlikovan je mnogim domaćim i međunarodnim nagradama. Patrijarh srpski German, odlikovao ga je Ordenom Svetog Save za antropološka ispitivanja u Manastiru Koporin (mošti Svetog despota Stefana Lazarevića).

Za životno delo u unapređivanju nauke u polju medicine odlikovan je prestižnom Markizovom nagradom Ko je Ko u svetu 2020.godine.

Sahrana će se obaviti na pravoslavnom groblju u Londonu, a komemoracije će se održati u Banja Luci, Beogradu i Londonu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (4)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024