PRIZNANJE ZA ANALIZU KNJIŽEVNOG JEZIKA VLADIKE NIKOLAJA: Nagrada "Pavle i Milka Ivić" pripala dr Vladanu Jovanoviću

Lj.B.

01. 12. 2023. u 13:49

NAGRADU "Pavle i Milka Ivić" za 2023. godinu dobio je lingvista dr Vladan Jovanović za monografiju "Jezik i rečnik svetog vladike Nikolaja Velimirovića (diferencijalni pristup)".

ПРИЗНАЊЕ ЗА АНАЛИЗУ КЊИЖЕВНОГ ЈЕЗИКА ВЛАДИКЕ НИКОЛАЈА: Награда Павле и Милка Ивић припала др Владану Јовановићу

institut za srpki jezik

U obrazoloženju Odbora za dodelu nagrade koju, inače, dodeljuje Slavističko društvo Srbije, navodi se da najnovija knjiga dr Vladana Jovanovića, objavljena u prestižnoj i sada već dugovekoj ediciji Instituta za srpski jezik SANU, nesumnjivo predstavlja novinu u srbistici.

- Već samim naslovom autor ukazuje da je u pitanju monografski pristup jeziku značajne ličnosti srpske kulture, što nije novina, ali se istovremeno odmah vide i inovacije, a inovaciju predstavlja i izbor ličnosti čiji se jezik monografski sagledava - navode u obrazloženju članovi žirija za dodelu nagrade. - Ličnost vladike Nikolaja pravi je lingvistički izazov, svešteno lice koje je snažno oblikovalo i svetovnu kulturu u 20. veku, spajajući u svom jezičkom izrazu vukovski jezik sa crkvenoslovenskim na način na koji to nije rađeno ni pre ni posle njega.

A laureat dr Vladan Jovanović, kaže nam da nagrada pripada više onome kome je delo namenjeno nego njemu kao autoru.

A zašto je izabrao baš delo vladike Nikolaja za lingvističku analizu?

- On mi je bio inspiracija zbog jezika koji je koristio, prihvatio je Vukovu reformu i pisao na Vukovom jeziku, ali ga je nadogradio jer je koristio reči iz crkvenoslovenskog jezika, a takođe i sam je stvarao nove reči, tako da je on i jezički stvaralac - kaže dr Jovanović. - Delo vladike Nikolaja u filologiji malo je proučavano, više pažnje poklonjeno je teološkim i filozofskim studijama o njegovom delu. On je nepravedno zapostavljen kao književni stvaralac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)