U SRBIJI SE SVAKE GODINE PREVREMENO RODI VIŠE OD 4.000 BEBA: Mali Uroš je među njima i teško je bolestan

S.BABOVIĆ

17. 11. 2023. u 12:13

VIŠE od 4.000 prevremeno rođenih beba dođe na svet u Srbiji svake godine, jedna od njih je dečak Uroš Radić (10) iz Trstenika.

У СРБИЈИ СЕ СВАКЕ ГОДИНЕ ПРЕВРЕМЕНО РОДИ ВИШЕ ОД 4.000 БЕБА: Мали Урош је међу њима и тешко је болестан

Foto:Budi human

Svetski dan prevremeno rođenje dece obeležava se svakog 17. novembra, a Udruženje roditelja „Mali div“ u saradnji sa gradovima i opštinama danas organizuje osvetljavanja zgrada u Srbiji ljubičastom bojom. Akcija „Ljubičasti novembar“ posvećena je deci koja su na svet došla pre termina, što može prouzrokovati brojne komplikacije kod mališana.

Upravo to se dogodilo i Urošu.

- Po rođenju je bio na mehaničkoj ventilaciji 40 dana i još 22 dana na oksigenoterapiji kažu u Fondaciji „Budi human“, gde je pokrenuta kampanja „Za Uroša“. - Imao je neonatalne konvulzije kupirane Fenobarbitonom. Ustanovljena je dijagnoza spastička diplegična cerebralna paraliza. Sa 9 meseci, na psihološkom praćenju beleže se odstupanja u psihomotornom razvoju, problemi održavanja pažnje na datom sadržaju.

Uroš prati pogledom, govori nekoliko reči sa značenjem. Mišićni tonus je povišen na gornjim i donjim ekstremitetima. Redovno se prati u ustanovama tercijarnog ranga, sprovodi rehabilitaciono-habilitacione tretmane u specijalnoj bolnici u Sokobanjskoj, a indikovano je i banjsko lečenje.

- Kako bi Uroš napredovao neophodni su kontinuirani tretmani robotske neurorehabilitacije - napominju u Fondaciji. - Sredstva su potrebna za robotsku neurorehabilitaciju, kao i za specijalističke i kontrolne preglede.

Kako može da se pomogne Urošu Radiću, uz podršku Fondacije "Budi human", pročitajte ovde.

U svetu se svake godine 15 miliona beba rodi pre vremena, odnosno pre punih 37 nedelja gestacije. Prevremeno rođenje je vodeći uzrok smrtnosti dece mlađe od jedne godine i drugi vodeći uzrok smrtnosti dece mlađe od pet godina. Svake godine, zbog prevremenog rođenja, u svetu umre milion beba.

- Nakon rođenja, prevremeno rođene bebe se mogu suočiti sa čitavim nizom komplikacija uzrokovanih njihovom nezrelošću, a neke od njih ugrožavaju im život - predočavaju u Udruženju „Mali div“.

PRVI KORAK

ZA pomoć u lečenju Uroša Radića, sutra se u Domu kulture u Velikoj Drenovi kod Trstenika održava akcija "Kroz našu igru, za Urošev prvi korak". Humanitarni bazar počinje od 17 sati, a koncert KUD "Izvor" je od 18 sati. Ulaznice koštaju 300 dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)