SRBIJA PRENOSI ISKUSTVO: Ministarka Maja Popović predstavila Nacrt rezolucije o zaštiti uzbunjivača

Novosti online

16. 11. 2023. u 13:24

MINISTARKA pravde Maja Popović predstavila je državama ugovornicama Konvencije UN protiv korupcije Nacrt rezolucije o zaštiti uzbunjivača, koji je pripremila Vlada Srbije, uz konsultacije sa nevladinom organizacijom Pištaljka i UNCAC koalicijom, uz opsežne doprinose Kancelarije za droge i kriminal Ujedinjenih nacija.

СРБИЈА ПРЕНОСИ ИСКУСТВО: Министарка Маја Поповић представила Нацрт резолуције о заштити узбуњивача

Ministarstvo pravde

Ministarka je podsetila da je Srbija još 2014. godine usvojila Zakon o zaštiti uzbunjivača, koji pruža efikasnu zaštitu uzbunjivačima i licima koja su sa njima povezana.

Istakla je i da su propisi koji se odnose na zaštitu "zviždača u pištaljke" sve značajniji u svetu, jer obezbeđuju adekvatnu zaštitu zaposlenima, koji otkrivaju informacije vezane za nezakonito ponašanje, od odmazde poslodavca. Pravo na uzbunjivanje predstavlja ljudsko pravo koje štiti slobodu govora i od značaja je za jačanje vladavine prava i razvoj svakog demokratskog društva.

- Zato uzbunjivačima mora biti garantovano pravo da kontaktiraju nadležne službe u vezi sa svojim radnim angažovanjem, postupkom zapošljavanja, korišćenjem usluga organa vlasti, nosilaca javnih ovlašćenja ili javnih službi, poslovnom saradnjom i pravom vlasništva u privrednom društvu - kazala je ministarka i dodala kako Srbija želi da prenese svoje skoro decenijsko pozitivno iskustvo u zaštiti uzbunjivača i ostalima, kako bi podstakla stvaranje uspešnih sistema zaštite.

Prezentaciji Nacrta rezolucije prisustvovali su i pomoćnik ministarke Vladimir Vinš, kao i Vladimir Radomirović i Dragana Matović iz organizacije Pištaljka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave