VUČEVIĆ URUČIO SPOMEN-MEDALJE ZA DOPRINOS SISTEMU ODBRANE: Obeležena desetogodišnjica obnove verske službe u Vojsci Srbije (FOTO)

Novosti online

14. 11. 2023. u 20:25

POTPREDSEDNIK Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević, sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Milanom Mojsilovićem i Njegovom svetošću patrijarhom srpskim gospodinom Porfirijem, prisustvovao je večeras svečanoj akademiji povodom obeležavanja desetogodišnjice obnove verske službe u Vojsci Srbije, u beogradskom Domu Vojske.

ВУЧЕВИЋ УРУЧИО СПОМЕН-МЕДАЉЕ ЗА ДОПРИНОС СИСТЕМУ ОДБРАНЕ: Обележена десетогодишњица обнове верске службе у Војсци Србије (ФОТО)

Foto: Ministarstvo odbrane

Ministar odbrane, tom prilikom, dodelio je na predlog načelnika Generalštaba vojne spomen-medalje za doprinos sistemu odbrane najzaslužnijim verskim službenicima povodom 12. novembra - Dana verske službe.

Govoreći o značaju i istorijatu verske službe, načelnik Uprave za ljudske resurse Generalštaba brigadni general Savo Iriškić obraćajući se prisutnima, istakao je da je  verska služba u Vojsci Srbije utemeljena na Zakonu o Vojsci Srbije.

Foto: Ministarstvo odbrane

- Ovim Zakonom omogućeno je elementarno ljudsko pravo, sloboda ispovedanja vere pripadnika naše vojske, a propisivanjem Uredbe o vršenju verske službe u Vojsci Srbije 2011. godine, omogućeno je praktikovanje vere unutar vojne organizacije. Istorija obnovljene verske službe u Vojsci Srbije počinje 1. avgusta 2013. godine kada su u strukture Ministarstva odbrane i Vojske Srbije stupili prvi vojni sveštenici, imam i kapelan, započevši svoju duhovnu službu - rekao je general Iriškić.

Foto: Ministarstvo odbrane

On je podsetio da se počeci verske službe u našoj vojsci vezuju za vršenje verske službe u Vojsci Kneževine Srbije, koja je u svom sastavu imala i određen broj vojnih imama i vojnih rabina, koji su svoje dužnosti vršili potpuno ravnopravno kao i pravoslavni vojni sveštenici, a pravo na svoja duhovna lica imale su sve priznate crkve i verske zajednice.

Svečanoj akademiji prisustvovali su članovi kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba, šef Kabineta potpredsednika Vlade Žarko Mićin, načelnik Vojnog kabineta predsednika Republike Srbije brigadni general Predrag Kraljević, predstavnici verskih zajednica i brojni gosti.

Dan verske službe - 12. novembar, praznuje se u spomen na 1839. godinu, kada je prvi put definisano vršenje verske službe u vojsci, donošenjem Vojnog zakona u Vojsci Kneževine Srbije.

BONUS VIDEO: POČAST SOLUNCIMA U PARIZU: Poklon senima junaka na Srpskom vojničkom groblju u Tijeu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (56)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)