STIHOVI O DRUGARSTVU: Tradicionalna dečja pesnička manifestacija u manastirskom kompleksu Lešok kod Tetova (FOTO)

Mladen Stančić, od stalnog dopisnika - Skoplje

06. 11. 2023. u 07:45

U ORGANIZACIJI Udruženja Srba i Makedonaca "Branko Čajka" iz Tetova, u subotu je u Duhovno-kulturnom centru "Kiril Pejčino­vić" manastirskog kom­pleksa "Sveti Atanasij" u Lešoku podno Šar planine, održana 11. Dečja pesnička mani­festacija "Pišemo i stvaramo na srpskom jeziku", uz učešće 27 autora školaraca.

СТИХОВИ О ДРУГАРСТВУ:  Традиционална дечја песничка манифестација у манастирском комплексу Лешок код Тетова (ФОТО)

Foto M. S.

Uz dečje pesnike na manifestaciji su učestvovali i njihovi stariji prijatelji po peru iz Makedonije i Sr­bije. Mentori i učesni­ci manifestacije su ove godine bili iz osnovnih škola Severne Makedo­nije - "Braća Ribar" iz Tabanovca, "Svetozar Marković" iz Starog Nagoričana, "Sveti Kiril i Metodij" iz Kučevišta, "Alek­sandar Urdarevski" iz Sandeva, "Strašo Pindžur" iz Josifova, kao i polaznici fa­kultativne nastave na srpskom jeziku Srpskog kulturno-informativnog centra SPONA iz Sko­plja, Udruženja za čuvanje i negovanje srpskog jezika "Azbuka srb" iz Skoplja.

Organizatori su poseb­nu zahvalnost izrazili partnerima iz Srpskog kulturno-informativnog centra SPONA na obezbe­đenju knjiga za sve učesni­ke pesničke manife­stacije mladih.

- Dečja pesnička manifestacija "Pi­šemo i stvaramo na srpskom jeziku" počela ja da raste 2011. I evo navrši­la je svoje 11. izdanje. Prošle godine učesni­ci su pisali svoje rado­ve na temu - "Rođendan" - istakla je predsednica Udruženja Srba i Make­donaca "Branko Čajka", profesorka Sonja Ando­nov. - Ovogodišnja tema je - "Drugarstvo", a upravo u tome i ima simbolike. Za ovih 11 godina stekla su se mnoga poznanstva. Ako je u proseku svake godine bilo po 25 učesnika, to znači da se odavde izne­drilo na stotine prija­teljstava. Manifestacija je svake godine bogatija za nove, a stare drugove ose­ćamo kao članove jedne velike porodice. Jer, ve­ćina njih dolazi nam vi­še godina i rastu zajedno sa manifestacijom.

Manifestacija "Piše­mo i stvaramo na srpskom jeziku", kako je podsetila, neguje drugarstvo i sa od­raslim pesnicima.

- To su naši redovni gosti, koji su postali "domaći" - Slavica Da­bevska Ćirovska, Stojan Arsić, Slavica Petro­vić, Filip Dimkoski. Imamo drugove i među pesnicima iz Srbije - Stefan Milošević, Vi­oleta Jović, Srđan Siđa Živković i svakako naš veliki drug Vlasta Ce­nić, autor teksta himne ove manifestacije. I on je poslao svoju pesmicu o drugarstvu - podseća So­nja Andonov.

Ove godine posebna čast je bila što su orga­nizatori ugostili novog druga, pesnika iz Srbije - Aleksandra Kocića iz Aleksinca.

Pesnički nezaborav

PO tradiciji, kao i svake godine, i ovom prilikom na manifestaciji obe­ležene su godišnjice nekih od slavnih imena srpske književnosti. Ove godine je izdvojena 125. godišnjica rođenja i 30 godina od smrti Desanke Maksimović, i 190 godina od rođenja Jovana Jovanovića Zmaja. O njima i njihovom stvaralaštvu, u pesničkom nezaboravu, govorili su članovi dramske sekcije Udruženja Srba i Makedonaca "Branko Čajka" iz Tetova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

EKSKLUZIVNA PONUDA ZA LETOVANJE: U ponudi egzotična destinacija - ovo su cene