POŠTOVALI SU GA I SRBI I MAĐARI: Brojni zvaničnici u Novom Sadu na komemoraciji Ištvanu Pastoru (FOTO)

J. SIMIĆ

04. 11. 2023. u 13:30

BROJNI visoki zvaničnici kao i poštovaoci Ištvana Pastora (68) , preminulog 30. oktobra usled teške bolesti, ispunili su danas salu Skupštine AP Vojvodine u Novom Sadu, da na komemorativnom skupu odaju počast dugogodišnjem predsedniku ovog doma kojim je predsedavao u nizu od tri mandata , vodeći uporedo i najuticajniju stranku svojih sunarodnika u Srbiji, Savez vojvođanskih Mađara.

ПОШТОВАЛИ СУ ГА И СРБИ И МАЂАРИ: Бројни званичници у Новом Саду на комеморацији Иштвану Пастору (ФОТО)

Pokrajinska vlada

U prisustvu članova porodice Pastor, predsednika Narodne skupštine Republike Srbije Vladimira Orlića, ministara u Vladi Republike Srbije Miloša Vučevića, Maje Gojković, Gorana Vesića i drugih, te članova Pokrajinske vlade, poslanika republičke i  pokrajinske Skupštine, predsednika Narodne skupštine Republike Srpske Nenada Stevandića, ambasadora Mađarske Jožef Mađara, Ljubomira Aleksova, predstavnika Srba u mađarskom parlamentu i brojnih poštovalaca, od Pastora se dirljivim rečima oprostio Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade.

Pokrajinska vlada

- Bio je dosledan čovek čijoj se reči verovalo i prijatelj koji je doprineo  istorijskom pomirenje Srba i Mađara. Cenjen i poštovan od srpskog i mađarskog naroda, borio se za te vrednosti i u njih je verovao. Bio je uporni i brižni zastupnik Mađara u Vojvodini koji stvara mostove - istakao je Mirović i naglasio da „ako budućnost budemo gradili po meri dela koje je on ostavio, često ćemo se podsećati njegovih vizija“.

Pokrajinska vlada

Potpredsednik Skupštine APV Damir Zobenica kazao je da je Pastora video kroz tri uloge -  kao predsednika Skupštine AP Vojvodine, lidera Mađara u Vojvodini i kao čoveka zahvaljujući kome je vojvođanski parlament postao mesto dijaloga i pristojnosti jer je Pastor bio čovek koga su krasili „maniri, obrazovanje, inteligencija i mudrost”.

- Niko nije dovodio u pitanje njegovu odanost i nameru da zaštiti interese i Mađarske i Srbije -  rekao je Zobenica.

Predsednik poslaničke grupe Stranke vojvođanskih Mađara dr Bojan Bagi rekao da je Pastor svu svoju snagu uložio u očuvanje zajednice a da su njegovu političku aktivnost  karakterisali traženje kompromisa i pomirenje,te da je proces pomirenja između Srba i Mađara, koji je on pokrenuo, bio prekretnica u odnosima dva naroda i dve države.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!