SOLIDARNOST I DOBROČINSTVO U ŠKOLAMA: Srpski filantropski forum raspisao konkurs u Godini dobrote

Vojislava Crnjanski Spasojević

31. 10. 2023. u 15:57

SRPSKI filantropski forum otvorio je konkurs namenjen organizacijama civilnog društva kojim će podržati inicijative za unapređenje kvalitetnijeg obrazovanja.

СОЛИДАРНОСТ И ДОБРОЧИНСТВО У ШКОЛАМА: Српски филантропски форум расписао конкурс у Години доброте

Goran Srdanov

 Krajnji cilj je da se predstavi kolika je moć zajedničkog ulaganja u opšte dobro i da dobar primer društvu, posebno u kriznim situacijama. Konkurs je namenjen organizacijama civilnog društva koje će zajedno sa osnovnim ili srednjim školama raditi na sprovođenju inicijativa koje neguju aktivizam, empatiju, solidarnost i dobročinstvo, a takođe okupljaju građane i poslovnu zajednicu oko unapređenja uslova za obrazovanje dece i mladih.

Konkurs za prikupljanje sredstava za unapređenje kvaliteta obrazovanja realizuje se u okviru Godine dobrote, koja je zvanično počela 9. oktobra, kada se obeležava Nacionalni dan davanja. Godina dobrote je osmišljena kako bi se promovisale pozitivne vrednosti, humanost i dobra dela u školama širom Srbije.

- Često zaboravljamo koliko je važna generacijska solidarnost, koliko je važno drugarsko odavanje priznanja u razredu, koliko je važan vršnjački podsticaj za prave vrednosti. To je izuzetno važno i u našim životima, davati priznanja onome ko zaista učini nešto plemenito, dobro ili korisno. Zaboravili smo na pristojne međusobne odnose, a to je veoma bitno za podsticaj da se takve aktivnosti šire, na taj način stvaramo lanac dobrote - izjavio je Veran Matić, izvršni direktor Srpskog filantropskog foruma.

Goran Srdanov

Veran Matić, Jelena Đorđević Perc, Suzana Stanković Čikić


- Naša pažnja je posebno usmerena na mlade, a to smo shvatili kada su tinejdžeri počeli da potražuju knjige za samopomoć u toku pandemije. To nam je bio alarm da moramo da ih saslušamo i pomognemo. Zato smo im na ličnom primeru pokazali kako mogu da se uključe, i kako zajedno možemo da napravimo bolje društvo u kojem svi živimo - rekla je Jelena Đorđević Perc, urednica kulturnih programa Gradske narodne biblioteke "Žarko Zrenjanin" iz Zrenjanina, dobitnik priznanja "Svedočanstvo o dobroti".

- Svi govorimo o dobroti, ali dobro moramo činiti. Moderno vreme nosi nove vrednosti, ali to ne znači da ne treba da negujemo i iskonske vrednosti poput empatije i humanosti. Mi, roditelji stradale dece, izgubili smo ono najvrednije što imamo, ali to ne znači da nemamo potrebu da učinimo nešto dobro, da životi naše dece ne budu uzalud ugašeni, da ono što su oni ostavili iza sebe, u svojim mladim godinama, iskoristimo kao pokretač nečeg dobrog, kao motivaciju mladih, da čine dobro, da veruju da mogu da ostvare svoje snove. A sve kreće od nas, naša deca gledaju šta mi radimo i kako se ponašamo i to im je najvažniji putokaz, koji se kasnije u školi i društvu razvija - izjavila je Suzana Stanković Čikić, majka ubijenog učenika Andrije Čikića iz OŠ "Vladisav Ribnikar".

U okviru konkursa, planirano je da se podrži do 15 inicijativa koje će se realizovati u partnerstvu sa osnovnim ili srednjim školama u lokalnoj zajednici. Prijava je otvorena do 20. novembra 2023. godine, a rezultati će biti poznati najkasnije 30. novembra i objavljeni na veb-sajtu i društvenim mrežama Srpskog filantropskog foruma i Trag fondacije. Odabrani projekti će se realizovati od 1. decembra 2023. do 1. maja 2024. Svim učesnicima realizovanih projekata biće uručena priznanja za solidarnost.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)