ČAROBNJAK U KUHINJI: Žarko Jovanović, profesor kuvarstva - Znanje pretoči u pravi praznik za nepca (VIDEO)

Marija Stevanović

18. 10. 2023. u 14:20

LjUBAV prema ku­vanju, spojena sa željom i iskrenom namerom da se znanje i taj­ne kulinarstva prenesu mlađima, formula su koju uspešno sprovodi Žarko Jovanović, majstor kuhinje, profesor kuvarstva Eko­nomsko-trgovinske škole u Smederevu.

ЧАРОБЊАК У КУХИЊИ: Жарко Јовановић, професор куварства - Знање преточи у прави празник за непца (ВИДЕО)

Foto D. Milovanović

Ovaj čarobnjak u kuhinji umeće nesebično preno­si svojim učenicima: to­kom školskih časova, na predviđenoj praksi, ali i van školskih aktivnosti. Zaposleni u Kompaniji "Novosti" uverili su se koliko su profesor Žarko i njegovi učenici vešti u poslu i kako kulinarsko znanje pretoče u savršene ukuse. Upravo oni su bili kreatori ekskluzivne veče­re upriličene na proslavi 70. rođendana našeg li­sta, održane u raskošnom ambijentu restorana "Belvedere" u Akva-parku Jugovo kod Smedereva, jed­nom od najlepših u ovom delu Srbije. Bogata pred­jela, neodoljivi kanapei, rolovani svinjski file u sosu od pet vrsta sira, ro­lovani pileći bataci, bi­li su samo deo trpeze koja je bila praznik za nepca... Ništa manje ukusne ni­su bile ni veganske bečke šnicle i burgeri...

Žarko je nastavnik ku­varstva već 11 godina. Zavr­šio je Visoku hotelijersku školu u Beogradu, a sada se usavršava na Katedri za gastronomiju Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo PMF-a u No­vom Sadu...

- Od najranijeg detinj­stva bio sam svestan svoje ljubavi prema kuvanju. Znao sam da će baš kulinarstvo jednog dana biti moja pro­fesija, iako niko iz po­rodice, pre mene, nije bio kuvar - priča nam Žarko.

Foto D. Milovanović

Vredno je učio, ve­žbao, osvajao sve tajne ovog umeća, istraživao... Osva­jao je i nagrade na domaćim i međunarodnim takmiče­njima, pripremajući njemu omiljena jela mediteran­ske kuhinje, ali i razna jela od mesa. Ponosan je i na uspehe i medalje njego­vih đaka osvojene u Pore­ču, Novom Sadu, Ohridu, na Zlatiboru, Kragujevcu... I, uvek ima želju da veštine prenese i drugima. Nije se zaustavio u učionici i na­stavničkoj praksi. Ljubav prema kulinarstvu preto­čio je i u instagram-stra­nicu "Znanje je moć". Vodi je sam i na njoj objavljuje sa­držaje koji nastaju sa uče­nicima tokom pripreme jela predviđenih planom i programom. Na meniju se nađe i još po nešto, njima drago.

Foto "Instagram"

Foto "Instagram"

Foto "Instagram"

- Preko ovog profila želim da obrazujem, pod­stičem i promovišem mlade kuvare. Imamo ne­koliko hiljada pratilaca. Među njima su i naši uče­nici, ali i mnogo mladih i starih koje interesuje kuvanje. Stranica je baš za­nimljiva, možete proveri­ti. Trudimo se da opišemo sve faze pripreme i da da­mo pratiocima što više detalja, jer niko nije osiromašio davajući - iskren je Žarko i dodaje da za sve što rade imaju podršku škole, da ljudi prepozna­ju njihov rad, javljaju se sa podrškom, podsticajem i različitim idejama.

Foto D. Milovanović

Humano srce

PROFESOR Žarko ima i hu­mano srce. Pre tri godine, jednoj starici u okolini Kuršumlije, koja živi u nemaštini, platio je deo duga za struju, a potom sa prijateljima i onima koji ga prate na društvenim mrežama obezbedio hranu i namirnice, ne samo za baku već za još nekoliko domaćinstava. Sa drugari­com je, takođe, na Dečjem odeljenju bolnice u Smede­revu tapacirao stolice i sedišta, i nabavio zavese.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave