STRADANJE KRALJEVČANA SADA I NA ENGLESKOM: Objavljena naučna monografija o streljanjima 1941. Silvije Krejaković

Novosti online

13. 10. 2023. u 18:10

PRVA naučna monografija na temu stradanja Srba u Drugom svetskom ratu koja je u potpunosti prevedena na strani jezik upravo je objavljena u izdanju Muzeja žrtava genocida. U pitanju je naučno delo istoričarke i muzejske savetnice Silvije Krejaković pod naslovom "Identities of the Victims Executed in Kraljevo in October 1941."

СТРАДАЊЕ КРАЉЕВЧАНА САДА И НА ЕНГЛЕСКОМ: Објављена научна монографија о стрељањима 1941. Силвије Крејаковић

Foto: Wikipedia

Rad je posvećen zločinu protiv čovečnosti su počinile nemačke okupacione vlasti i oružane snage nad civilima, u Kraljevu, između 15. i 20. oktobra 1941.

Posle čak tri izdanja ove studije, koja su objavljena od 2013. na srpskom, od danas je pred stručnom i širom javnošću prevod studije na engleski, što će, kažu u Muzeju, značajno doprineti internacionalizaciji teme stradanja Srba u Drugom svetskom ratu.
Muzej naglašava da je ovo prva naučna studija posvećena temi stradanja pripadnika našeg naroda tokom Drugog svetskog rata koju je ova ustanova kulture u celosti objavila na stranom jeziku od svog osnivanja, daleke 1992. godine. Recenzent je akademik prof. dr Ljubodrag Dimić, doskorašnji šef Katedre za istoriju Jugoslavije u okviru Odeljenja za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu.
U analizi naučnog istraživanja Silvije Krejaković on je naglasio:
"Umesto političke upotrebe i licitiranja brojem ubijenih i imenima žrtava, pred nama je istraživački rezultat koji odlikuje preciznost u utvrđivanju činjenica, okolnosti, konteksta."

Muzej žrtava genocida

 


Ovom publikacijom uspostavljena je specijalizovana edicija pod nazivom In translatione, u okviru koje će biti objavljivane najznačajnije naučne studije srpskih istoričara posvećene stradanju Srba u Drugom svetskom ratu u celosti prevedene na strani jezik. Planirano je da do kraja godine Muzej objavi još dve u prevodu na engleski jezik.
Inače, "masakr u Kraljevu", kako se ovaj zločin obično naziva, počinili su vojnici 749. pešadijskog puka 717. posadne divizije, od kojih su dve trećine činili Austrijanci.
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)