MLADIMA SE PRUŽA ŠANSA DA POVEŽU NAUKU I PRIVREDU: Kreće nacionalni projekat "Srbija zemlja nauke, zemlja inovacija"

Lj.B.

04. 10. 2023. u 15:31

Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija pokreće nacionalni projekat pod sloganom „Srbija zemlja nauke, zemlja inovacija”, tokom kojeg će biti organizovani Dani nauke i inovacija u gradovima širom Srbije, sa ciljem podizanja svesti javnosti o značaju unapređenja i ulaganja u nauku, tehnološki razvoj i inovacije.

МЛАДИМА СЕ ПРУЖА ШАНСА  ДА ПОВЕЖУ НАУКУ И ПРИВРЕДУ: Креће национални пројекат Србија земља науке, земља иновација

Foto: Z. Jovanović

- U okviru nacionalnog projekta, Ministarstvo će zajedno sa Privrednom komorom Srbije i drugim nadležnim institucijama, Fondom za inovacionu delatnost, Fondom za nauku i Centrom za promociju nauke, tokom Dana nauke i inovacija organizovati aktivnosti sa kvalitetnim sadržajem, koji će inspirisati celokupnu javnost da aktivno učestvuju u stvaranju i primeni inovativnih rešenja i naučnih dostignuća, bilo u privredi ili u svakodnevnom životu, kako bi doprineli dugoročnom napretku naše zemlje  - saopšteno je na konferenciji za medije u Privrednoj komori Srbije.

- Kao zemlja, moramo da podržimo naše talentovane ljude i pripremimo društvo za buduće istraživačke i preduzetničke poduhvate - rekla je ministrka nauke Jelena Begeović.-  Vlada Srbije i Ministarstvo streme ka stvaranju podsticajnog ekosistema za naučni razvoj i inovacije. Želimo da naša zemlja postane centar izvrsnosti u oblasti nauke i inovacija i da doprinesemo dugoročnom napretku naše naučne zajednice. Iza ovog projekta je povezivanje nauke i privrede, kao i razvijanje i jačanje ekonomije koja se bazira na znanju.

Ona je uputila pozoiv mladim preduzetnicima  da prate kada će dani nauke biti u ljihovom gradu , jer veliki broj mladih ne zna šta su njihove mogućnosti.

- Želimo da napravimo mrežu kojoj može da se pristupi iz bilo kog dela Srbije, kako bi svi što lakše mogli doći do mesta početka razvoja inovacija - navela je ona.

Inače, početak nacionalnog projekta „Srbija zemlja nauke, zemlja inovacija” biće obeležen organizovanjem Dana nauke i inovacija u Naučno-tehnološkom parku u Nišu, u sredu 11. oktobra sa početkom u 12 časova. Promocija mogućnosti u nauci i inovacijama biće organizovana širom Srbije svake druge nedelje u gradovima: Pirot, Novi Pazar, Čačak, Užice, Kruševac, Vrnjačka Banja, Mali Zvornik, Kragujevac, Sremska Mitrovica, Subotica, Novi Sad, Beograd i drugi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POMRAČENJE UMA RUSKOG TENISERA: Rolan Garos ovakvo divljanje ne pamti (FOTO/VIDEO)